December

December

onsdag 9 januari 2019

Årets början

Nu har vi kommit 9 dagar in på det nya året. Och jag har jobbet 3 dagar. Skulle egentligen börjat jobba redan den 2:e men jag hade inte energi i kroppen till detta så jag valde att stanna hemma och vila.

Och det blev mycket vila, somnade till och med på dagtid när jag la mig på den bäddade sängen under en filt och skulle lyssna på bok. Orkade helt enkelt inte hålla ögonen öppna så jag har en stor krasch.

Men jag brukar inte somna utan kan ligga och bara blunda för jag har alltid haft svårt för att sova på dagen. Dottern är expert på att ta en powenap på en kvart - typ. Det är inget hon fått av mig i alla fall.

December i sig är en månad så alla mer eller mindre är trötta när det kommer till jul. Det är så mycket planering, det är julbord med jobbet och annat.

Och det tar ju ut sin rätt för de flesta och tyvärr mer för mig med fibro och ME/CFS.

Så jag hade 5 dagar där jag inte gjorde många knop förutom lite hushållsarbete, ut och gå med hunden längre promenader i naturreservatet.

Men pigg!

Inte ett dugg. När jag skulle på jobbet på måndagen så var jag precis lika tömd på energi som veckan innan.

Fast ändå inte kanske för i kroppen känns jag ok men det är i ögonen som jag känner av det mest. Skulle helst bara vilja blunda. Och jag är också överraskad av mig själv som klarar mitt jobb såna här gånger. Att jag fixar att jobba med siffror.

Men samtidigt så är det också kanske därför jag inte känner mig pigg. För att jag får koncentrera mig på jobbet. Men nu är deadlinen klar så jag kan slappna av och flumma runt lite istället.

Har också lämnat ett järnprov på lab på vc, skulle göra det efter ett halvår av senaste. Har dragit ner järntabletterna från 2 till 1 och det kan kanske vara en orsak - eller inte för jag låg så bra till på senaste provet.

Har börjat att dricka guldmjölk - det där som enligt alla studier ska vara så bra för mycket när det gäller kroppen och dess leder. Det är gurkmeja.

Jag har efter ett recept gjort en sorts gurkmejepasta. Man kokade pulver med vatten och lite svartpeppar så att det kokar ihop.

Sen tar jag en tsk av detta ihop med i mitt fall vanlig mjölk. Och så har man kardemumma, vaniljsocker och kokosolja och lite honung i en kastrull och så kokar jag upp det. Och när jag gjorde själva pastan så luktade det jätteäckligt men när man gjort sig en kopp av detta med kryddor så smakar det riktigt gott.

Började i måndags så jag har bara hunnit med 2 koppar men det känns gott och ska ju tas innan man går och lägger sig så ska man sova gott också. Jag har i och för sig haft bra nätter länge. Sovit på nätterna utan att ha legat vaken och snurrat som jag gör då och då, visst har jag varit vaken men somnat om direkt så jag tycker att jag borde känna mig piggare på morgonen - men icke.

Sen så skulle vi ju haft mer snö som lyst upp och mer sol. Inte det här gråa, blöta, trista som gör det allra flesta lite trötta just nu.

Men vi har inte fått mer snö än att det täckt marken för att sen försvinna igen lika fort som det kom. Idag ligger det ett väldigt tunt puder på marken lite här och där men inte överallt för det snöade lite i natt. Solen lyser också. Och det gör så mycket för humöret på en gång.

Men den behöver också stanna ett tag tycker jag. Idag har den lyst, försvunnit, lyst och så håller det väl på hela dagen troligtvis.

Det är också onsdag idag och det innebär yoga. Det är första passet efter juluppehållet. Så dottern ska hämtas efter jobbet och så äter vi middag ihop. Jag gjorde köttbullar igår och det blir med kokt potatis, fempepparsås och lingon. Husmanskost är gott.

Hemma hos mig är julen kvar. Har ju som ni förstått inte haft den lusten att ödsla energi på att ta bort den men det börjar bli dags. Speciellt när jag inte kommer ihåg att tända den när jag sitter i soffan. Då är det tid för bortplockning.

Får se när det finns lust och energi över till det. Kanske i helgen. Men vi planerar för bio. Dottern har 3 biljetter hon fått på jobbet och dom går ut den 30 januari. Men att gå på bio är inte helt enkelt. Dottern har ju sitt jobb och kan bara vissa dagar. Sonen som också ska med kan bara på helger. Vi har ju yogan på söndagar och då går den dagen bort om vi inte kan tidigare på dagen.

Men man släpper inte tiderna så långt i förväg utan nu är det ca en vecka fram. Och den helgen v 3 är dottern helt ledig - då ska vi gå på operan och Ringaren i Notre dame!

Men om jag visste att filmen ska gå helgen vecka 5 kan jag per den 30 boka dessa biljetter - om dom nu är släppta tills dess eller om ens filmen är kvar tills dess.

Såg en film som vi hyrde på nyårsafton. Oceans 8 - den var riktigt bra. Men det var inte helt lätt att bestämma film. Vi var 3 stycken. Jag följde bara med men sonen som var lite sjuk firade med mig och dottern och dom två var det som behövde komma överens. Men vi lyckades.

Nyårsafton med båda barnen var det länge sen jag firade. Vi åt gott och drack gott och det var ett vackert fyrverkeri utanför fönstret för någon granne hade slagit på stort. Det låg rester kvar dagen efter och fortfarande - 3, 4 - 5 lådor - såna där tårtor och upp mot 70 raketer i varje. Så mycket pengar för en kväll. Och den här gången var det mer en hämnd då man fått sura miner - helt förståeligt - någon dag innan när man smällde bara för smällandet skull. Lite grannbråk och nu skulle man minsann visa på nyår!

Men i år var det inte så mycket tidigare på kvällen och efter 12 slaget. Vet andra år då det smällt mest hela dagen innan och sen hela natten och flera dagar till. Katten gillar det inte alls och jycken var inte heller så glad över det.

Och jag har årets första bok i lurarna. Peter May och Entry Island - han som skrev Lewistriologin. Gillar dom böckerna. Och det finns en bok till utgiven men inte som ljudbok än. Hoppas det blir snart. Efter triologin är det fristående böcker och med den jag håller på med har jag lyssnat på 5 av hans böcker. Han skrev flera innan Sverige upptäckte dom.

Jag tycker nog trots mina funktionshinder som Fibro och ME räknas till att 2018 var ett bra år. Jag gjorde mycket roligt. Konserter, bio (i januari förra året), operan, krogshower, Storsjö-yran. Härlig semester med mina 2 bästa - barnen. Ja och hund och katt :)

Kunde utnyttja min balkong efter alla år i lägenheten för att grannen blev vräkt - ja det hör till en höjdpunkt helt klart. Så skönt att sitta på den under ljumma kvällar. soliga förmiddagar och nu när det snart går mot vår och ännu mer av sol så ser jag fram emot kaffe på balkongen.

Mindre kul var väl att alla blommor och även gräsmattan inte mådde så bra i värmen och det blev bortkastade pengar när det blev vattningsförbud. Tänker minska rabatten i år ännu mer eller kanske flytta den för jag har en hammock som jag tänker placera intill väggen. Den hamnade där nu när det skulle vinterflyttas och jag inser att den kommer göra sig bra men nu står den på halva uteplatsen och den vill jag ha fri till bord och stolar men på sidan om. Där sådde jag gräs när jag tog bort en del av rabatten. Men jag tänker lägga en markduk och sen lite stenar så slipper jag omaket med att gräset dör under den. Och så behöver jag ta bort lite mer av rabatten men det gör inget för inget växer ju där ändå. Kan inte bara skylla på denna sommar för det har varit dåligt ända sen jag flyttade dit. Köpt massor av perenner men inget kommer tillbaka och kommer det tillbaka så orkar det inte växa till sig. Jorden är bra, gott om mask i den men jag tror det blir för torrt trots att jag vattnar för den är intill husväggen och för lite sol skulle jag tro för den kommer väldigt sent dit så nej, bättre att flytta på detta.

Tror också på 2019 som ett bra år.

Jag räknar inte in att jag ska bli frisk eller nåt men jag accepterar mitt öde och kommer klaga över att jag har ont här och där, är trött och energilös. Får nya krämpor som jag tror är artos och annat skit men det är som det är.

Det är bara att också inse - jag blir ett år äldre än förra året. Detta år blir jag 55! Egentligen låter det inte så gammalt men samtidigt uråldrigt. Och det går inte att förneka när man tittar sig själv i spegeln. Det dyker upp gråa hår, rynkor och spänsten är ju borta. Men hellre det än att ha ankläppar och stramt ansikte som gör att man inte kan le utan att det skulle spricka.

No fillers här inte.

Må gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar