December

December

torsdag 17 januari 2019

Snö, slask, snö om vartannat.

I helgen hade jag både på lördagen och söndagen besök i min trädgård av domherrar, både herrar och fruar och i min värld betyder det snö på väg.

Och på Tisdagen började det snöa på morgonen - stora vita fluffiga flingor och promenaden med vovven blev mysig. Det blir tyst och stilla men också skönt tycker jag.

Sen igår onsdag - ja det slog om till plusgrader och på kvällen hade vi 10 plus, Det regnade också så all vackra vita fluffiga snö försvann - poff!

Idag är det åter igen minus. Men solen är på väg fram och det kom mer snö i natt - mer som ett puder men det är vitt på marken.

Kan man hoppas på att det nu håller i sig över helgen. Lite vitt, lite minus och sol. Det vore fantastiskt.

Idag väntar en kväll på stan. Det är min årliga träff med vänninan från gymnasiet. Då när hon är i min stad och ska jobba men åker så hon kan träffa mig på kvällen innan. Vet inte hur länge vi har träffats så här men det är mer än 10 år säkert.

Ikväll ska vi på TOSO - en asiatisk restaurang där det inte är helt lätt att boka bord. Lång framförhållning måste man ha och det hade vi. Jag bokade för länge sen. Har försökt när jag och barnen ska ut och äta men inte lyckats.

Och det är den kväll jag tar buss/tåg till stan för att kunna ta ett eller par glas vin till maten. Ska bli riktigt mysigt och trevligt.

Jag har känt mig pigg på ett litet sätt. Det vände i helgen.

I lördags var det skönt väder, lite dimma men sen skingrade den sig när vi gick en långpromenad jag och vovven. Sen plockade jag undan julpyntet men det står på en byrå i "gästrummet" och ska plockas ner i kartonger men det får vänta.

Granen står fortfarande kvar, har ljus som ska föreställa de gammeldags stearinljusen och fladdrar och går på batteri. Vill köra slut på dem innan jag plockar bort granen och det börjar bli färre och färre ljus men ändå många kvar som lyser.

Och jag hade kunnat röjja mer än vad jag gjorde i lördags. Jag dammsög, plockade med disken, lagade mat och sen inget mer.

Söndag så var det grått, blött och eländigt igen. Men jag klädde på mig kläder för väder och så gick vi en annan långpromenad jag och vovven. Riktigt skönt och det var här jag kände - något har hänt.

Jag hade både lust och vilja att gå - trots vädret. Och jag blev heller inte tung i stegen och genomslut så det var en skön känsla som jag inte haft på mycket länge.

Och efter en dusch, malning av kaffebönor så smakade kaffet riktigt gott och så en semla till :)

Middagen från lördagen - kotlett, ris och harricott verts fanns så det räckte även på söndagen så det sparar ju kraft.

Sen yoga på kvällen. Denna dag utan dottern för hon jobbade kväll. Och jag har nu gått 3 pass denna termin och det har gått så bra det också.

Jag har visserligen rejält ont i ryggen mot höften och ner i höften men det går ändå väldigt bra och det är så skönt att få töja och strecka ut sig. Axlarna bråkar ju ff men har inte stört yogan.

Förra måndagen började jag med guldmjölk. En dryck som innehåller Gurkmeja. Den ska ju vara så bra mot allt möjligt och den är ju också god och inte vet jag om det har gjort någon nytta och därför känner jag mig vid godare vigör.

Hade också apelsiner som började se bättre dagar samt morötter i kylen och helgen gjorde jag shots av detta. Pressade saften ur dom med råsaftcentrifugen, kokade upp detta med vatten och riven ingefära och lite kanel och lite gurkmejepasta. Det har jag haft i smoothie på morgonen.

Gurkmejan i pulver har jag kokat ihop med vatten och svartpeppar till en pasta enligt konstens alla regler från googlande.

Detta tar jag en tsk av ca och ihop med koksolja - den fasta och lite honung samt kanel och ingefära i en kopp med mjölk och dricker på kvällen - förutom igår - då hade jag smoothie kvar med shots så det fick räcka.

Såg ett intressant program i tisdags från vetenskaps... vad det nu heter på kanal 2.

Det var Mosley han med 5:2 dieten bland annat som utförde ett test på en ort i England där många har ont i ryggen av olika orsaker. Och det ställe i England som har flest med ryggåkommor av alla i landet.

Dom hade svarat på en annons om personer som man ville ha på en test av en ny bra medicin mot ryggsmärtor. Och som vanligt när det ska testas så är det ju en del som ska få den riktiga medicinern och en annan som får placebo.

Man fick träffa läkare och även här var det skillnad på vad, Vissa fick träffa en läkare på den normala tiden - den korta som inte bara är här i Sverige utan under 10 minunter. Medan den andra hälften fick träffa läkare på minst en halvtimme som pratade, undersökte ordentligt och tog sig tid och lyssna.

De första dagarna så var det väl ingen som märkte av någon skillnad och efter en vecka trodde Mosley att det var ett misslyckande.

Men så började folk - för alla skulle föra videodagbok och skicka in - berätta att dom kände sig bättre att det gav resultat. Man vaknade och hade inte ont helt plötsligt.

En man hade haft skelettcancer och satt i Rullstol pga smärtorna. Han började bli riktig bra och pigg. Kunde resa sig på ett annat sätt än tidigare.

Det fanns många såna exempel men även många som inte hade fått någon som helst positiv reaktion och alla dessa som kände sig bra var ju övertygad om att dom fått den riktiga medicinen medan de som inte märkt något att man fått placebo.

Och nu kommer grejen - ingen fick riktig medicin. Alla fick placebo!

Hur kan det komma sig att man blev smärtfri genom att bara tro att man fick bra piller? Är smärtan inbillad då?

Nej, det är hjärnan själv som känner av - det kunde man se på röntgen av hjärnan att vissa områden blev aktiverade på ett behandlande sätt och skickade ut något som gjorde att man blev bra.

Men varför inte alla fick den effekten fick man aldrig svar på.

Och det är inte så att man bara har inbillat sig eller så om smärtan - att det ska vara psykiskt som man lätt kan tro och som man vet att så många läkare tycker om patienter som söker för smärtor som inte är brutet ben.

Nej än har man inte lyckats förklara helt fullt ut varför detta blir men det har ju med att vår kropp är så komplex och läker sig själv bara hjärnan får rätt signaler.

Man har gjort studier på att det även fungerar på barn och djur men det är då att mamman, matten eller annan som står nära utsöndrar väl något sorts lugn bara genom att tro att det nu blir bättre och att man fått hjälp.

Detta har fått mig att tänka på dom här konstiga och för mig totalt oförståerliga bilder man sett från frikyrkor där en pastor står och mummlar och har sig och lägger sin hand på någon och hopp  - så är man botad med hjälp av gud.

Eller då av placeboeffekten!

Så kan det vara så att jag nu tror på den här guldmjölken och att den är så nyttig som alla säger och därför så känner jag mig lite piggare.Vem vet - inte jag och förmodligen ingen annan heller.

För jag är väldigt skeptisk till allt sånt här. Ät si och du blir frisk, ät så och du kommer må bra, drick ditt och svälj datt.

Och oftast är det ju också svindyrt.

Det är lika med kristaller, healing och annat som är i mitt tycke lite hokus pokus. Jag tror inte på det och därför så kan jag få något resultat. Om jag trodde så skulle det bli en placeboeffekt.

Vilket som - just i dag mår jag bra, just i dag är jag stark..................

Och måtte det hålla i sig för hela december och tidigare så har jag varit så energilös, trött och eländig.

Men vi går ju också mot ljusare tider, våren kommer så småningom, sol, värme men jag tar gärna lite sol och vinter först.

Och så ska jag ha roligt i helgen också. Är ledig imorgon efter kvällens trevligheter och på lördag blir det Operan och Ringaren av Notre Dame med mina vuxna barn. Sen ska vi ut och äta gott.

Detta har jag haft inbokat länge - både träffen med vänninan och operan. Man måste ha något att se fram emot hela tiden.

Må Gott

1 kommentar:

  1. Jag kanske skulle testa guldmjölken, det låter intressant. Jag dricker ju ingefärsshot varje morgon. Slutade nyss och efter ett par dagar kom förkylningskänning. Jag började igen o h känner mej bättre direkt. Placebo eller inte, jag förutsätter men tänker att jag kanske ska värva med guldmjölken. Kram 💖

    SvaraRadera