December

December

onsdag 22 mars 2017

Man måste ha humor

För att orka med livet i både stort och smått så är humor en viktig sak. Jag har ju varit med om tider då jag inte haft något alls att skratta åt.

Har också haft stunder då jag inte kunnat skratta även om det var något roligt som hände omkring mig för jag var så deprimerad att jag inte kunde ta till mig något sånt.

Kommer ihåg en kurs jag gick på 93 ungefär. Det var en tid då vi skrattade så otroligt mycket åt allt och inget. Så där var vi ett gott gäng.

Så med dagens internet så hittar jag ofta bilder som jag gillar och tycker är roliga, talande eller inspirerande.

Och nu när jag tror att jag är en klimakteriekossa så behövs det humor.

************************************ 

– Vallningen beror på att hjärnan tillfälligt vill sänka den centrala kroppstemperaturen. Om termostaten ställs ned från normala 37 grader inombords till 36 grader – klart att du känner dig alldeles förskräckligt varm.

Och så blir man ju frusen direkt efter - i alla fall jag.  Kommenterar i rött.

Bildresultat för vallningar


2. Klimakteriet, övergångsåldern: ”Kritisk tidsperiod”, åren närmast före och efter menopaus då östrogenproduktionen gradvis minskar. Processen tar cirka tio år.
10 ÅR!!!
3. Vallningar och svettningar: Upplevs av 50 – 70 procent och är värst under första året. Pågår för de allra flesta från sex månader till fem år, för drygt var tionde ännu längre. I sällsynta fall upp till 15 år. Varar i ett par minuter, i sällsynta fall upp till en timme. Kännetecknas av plötsliga värmeskjutsar, dag som natt. 25 procent känner aldrig av några symtom, medan 20 – 35 procent har så svåra besvär, bland annat av störd nattsömn, att de kan vilja ha behandling.
Surt är det att det också är fibrosymptomer.  Också med blodsockret som sjunker! Så det är många samma lika.
Bildresultat för vallningar
4. Sömnstörningar: Svettningar och värmevallningar väcker många på nätterna. En del somnar inte om på någon timme.
Ha, ha - ja det känner jag ju igen. Sömnstörning på natten har jag haft i många långa år nu.
5. Depressioner/humörsvängningar: Kan ha samband med störd sömn, inte med hormonförändringarna.
Eftersom jag haft depression så äter jag ff medicin - kan ju hjälpa mot att få det igen - men humörsvängningen - ja ta i trä
6. Sköra slemhinnor: Drabbar cirka 50 procent och kommer några år efter att mensen upphört. Då östrogennivån
i äggstockarna successivt sjunker börjar mensen först komma tätare och bli mer sparsam (eller riklig), sedan glesnar den för att till sist upphöra.
Först när förrådet är helt slut efter några år kan man få besvär med torra och sköra slemhinnor i slidan och urinröret. Man får lättare urinvägsinflammationer och känner smärta vid samlag.
Samlag? Vad är det? hahahahaha - celibat i många år nu.
7. Behandling: Friska kvinnor kan äta östrogen mot klimakteriebesvär som vallningar och sömnproblem. De flesta tar hormonerna mellan två och max fem år. Alternativa behandlingar med akupunktur och djupavslappning tycks minska besvären markant. Ingen forskning stödjer resultat från hälsokostpreparat. Vallningar och svettningar kan komma när man slutat med östrogenbehandlingen. Forskarna vet inte om de eventuella besvären då pågår längre eller kortare tid än de skulle gjort utan hormoner. Att man skjuter fram klimakteriet som sådant är dock en myt.
Problem med sköra slemhinnor kan behandlas lokalt med östrogen.
Har inte tagit upp detta med vården - än. 
8. Vad man kan göra själv mot vallningarna:
Motionera, låta bli rökning, undvika kaffe och te på kvällen, inte äta starkt kryddad mat och ha svalt i sovrummet.
Motionerar efter min förmåga, rökning - japp det låter jag bli. Kaffe och te på kvällen. Nja, Stark mat, nja, Svalt sovrum. Hade önskat jag kunde ha balkongdörren öppen.  Men med knäpp granne går det ju inte. Ska plocka fram fläkten :)
Relaterad bild

Med humor kommer man långt :)

Bildresultat för vallningar

Det jag känner här och nu när jag sitter och skriver är lite molande värk - som mensvärk. Men jag har inte haft ömma bröst på ett tag.

Onsdag och jag har varit och tagit veckans injektion av mekobalamin. Det var jobbigt att vakna och kliva upp. Sonen hämtades i natt också. 23:30.

Idag hade jag också med mig sonen som skulle klippa sig. Så nu är vi nyfriserade hela familjen. 

Bildresultat för vallningar

Och vad är positivt med vallningar och annat - finns det något?

Säkert men vad vet jag inte än.

Må Gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar