December

December

tisdag 10 januari 2017

Planering A och O

Det finns ledord när man har fibromyalgi och ME plus en massa annat.

Ett är pacing

Bildresultat för pacing

Pacing

För personer med ME/CFS är det av största vikt att använda kroppens begränsade kapacitet på klokast möjliga sätt. Pacing är en teknik för att skapa balans mellan aktivitet och vila, så att man undviker att pendla mellan överansträngning och bakslag/försämring. Målet är en stabil aktivitetsnivå som inte leder till symptomförvärring utan tillåter kroppen att stabiliseras. Pacing leder till ett mer välbalanserat energiuttag, vilket i sin tur kan förbättra måendet och höja livskvaliteten.


Hittade detta också: http://www.mf.gu.se/digitalAssets/1449/1449844_strategier-mental-tr--tthet.pdf

Massa bra!

Bildresultat för planering me/cfs

Men det finns ju detta stora ordet MEN

Det är baske mig inte lätt att få ihop sin vardag med allt man måste och vill göra.

Men med planering så går det - förhoppningsvis!

För om man planerar en sak väldigt länge. Ställer in sig mentalt på att detta ska nu göras och sen också vet att det är bara något positivt med det hela så måste det bara gå bra!

Det gäller ju också då att mellan dessa saker inse de begränsningar man har och anpassa sig och acceptera detta. Vissa saker får stryka på foten osv.

Bildresultat för mtr

Tåg - det hör inte till mitt favoritfärdmedel. Åker det väldigt sällan. Tycker mest det är stökigt, bökigt, dyrt och opålitligt.

Nu ska jag sätta mig på pendeltåget om någon vecka. Ska ha den årliga träffen med min kompis och gå ut och äta och dricka gott.

Men jag ska också ut och åka tåg i maj - ända till stora staden Stockholm. Det blir jag och dottern och jag har funderat länge och väl på detta. Ska vi ta bilen, ska vi ta tåget eller flyg - ja det sista går bort - dyrt!

Bil - struligt att köra i den staden, dyra parkeringar och tullar.

Tåg - bekvämt men osäkert!

Men om vi då åker en dag innan vi skulle vara där så har vi ju marginal. Så sagt och gjort.

Torsdag 4:e maj ska vi åka tåget till 08-land och sen åker vi hem på lördagen den 6:e maj.

Det innebär 2 nätter på hotell! Oj va lyxigt det känns men hotellet är inte klart än - det är min bror som ska boka detta.

Den 5:e maj ska vi ju se Depeche Mode.

Och jag kom ihåg att jag har ju pensionärsrabatt - det gjorde 103:-

Vi valde typen FLEX med mtr - något dyrare än FIX men då kunde vi välja sittplats - vill ju sitta med färdriktningen och så är den ombokningsbar och lite annat.

Men 2 personer t/r 1377:- kronor. Kan tyckas dyrt men också billigt kanske - vad vet jag om det som aldrig reser. Dottern tyckte det var bra pris.

Så det är skönt att ha detta bokat och klart.

Bildresultat för fibro och me/cfs

Långt dit men tiden går ju rätt fort så snart är vi där.

Men först har vi då 2 trevliga saker här i januari.

20:e - träffa kompisen och gå ut och äta. Bord är bokat på Källarkrogen.
28:e - jag och dottern ska titta på Johan Glans och ska äta på en grekisk restaurang innan.

Och jag har fått allt klart idag - sista bordsbokningen. Det gäller som sagt att planera.

Jag har också börjat att kolla efter släppta tider på en restaurang i stans om ska vara bra och populär. Väldigt lång väntetid om man vill ha specifika tider. Så jag går in med jämna mellanrum och kollar om det är släppt tider.

Vi ska gå dit när vi ska titta på Coldplay i Juni.

Och i april. Inget bestämt eller klart men vi pratar om det. Åka till barndomsbyn och göra samma som förra året jag och dottern.

Så saker att se fram emot och saker att planera inför.

Spontana händelser är inget som jag gör speciellt ofta. Det är ju inte bara att komma på en dag - vi går ut och äter och går på bio tex som man gjorde förr. Nej det måste få mogna i tanken först.

Det är ju en baksida men också en idag nödvändighet.

Bildresultat för planering fibro och me/cfs

Bildresultat för fibro och me/cfs

Idag är det en sån där lite småjobbig dag. Är fortfarande sliten av förkylningen som inte vill släppa. Den där känslan av den i kroppen är borta men näsan är täppt.

Men det säger ju inte att man inte då får andra krämpor och känningar i denna eländiga kropp. Jag har ont i nacken. Känns i senorna upp mot nacken - mest på höger sida men också på vänster.

Bildresultat för fibro och me/cfs

Det är också konstigt ont på en del av underarmen på höger sida. Det hugger och dunkar i den.

Har också haft känning av Tietzesen. Ingen hejd på allt man känner.

Bildresultat för fibro och me/cfs

Kom hem igår efter jobbet - en halvtimme sen. Värmde lasagne i mikron och efter maten så satt vi och bokade resorna jag och dottern.

Sen fick jag plockat fram min egna dator och göra en jobbgrej på en halvtimme och fick samtidigt kollat in på köket.se

Hittade en blender på x-pris. Den vi har är trasig. Botten läcker och det rinner vätska ur behållaren och ner i maskineriet. Och jag saknar att kunna göra goa smoothies.Det var 55% rabatt på den så med frakt betalade jag ca 400:- - bra pris känns det som.

Tanken är att vi nu från februari ska börja med 5:2 - har gjort det förut och det funkade bra. Jag behöver bli av med några kilon och ska göra det ihop med dottern för hon behöver också få bort lite magfett.

Så nyttigheten - här kommer vi!

Det blir alldeles för mycket gott och onyttigt kring jul. Det skrivs ju också mycket om gurkmeja och dess nyttigheter mot inflammationer och även ingefära. Så det ska bli mycket av detta.

Men jag är inte beredd att avstå från livets goda heller så därför vill jag äta pasta och potatis och det kan man ju då göra om man kör 5:2 och fortsätter också med det vegetariska.


Bildresultat för smoothies fibromyalgia

Bildresultat för smoothies fibromyalgia

Så 2017 - here I come. Better new improved me

Bildresultat för Better new improved me funny

Må Gott


2 kommentarer:

 1. Tack för tipsen om pacing. Intressant läsning ☺
  Kram

  SvaraRadera
 2. Balans är viktigt, men ack så svårt att uppnå. Planering är ett måste, och sen får man hålla tummarna att allt funkar. Ibland han det vara bra att ha en plan B. Just nu är jag så trött och sliten så jag är så less på det :(
  Så roliga saker du har att se fram emot. Har aldrig provat 5:2 eller något annat liknande. Jag kör 7:7 ;D . Där emot så äter vi mindre med kött och mer fisk, skaldjur och vegetariskt. I måndags gjorde jag vegetarisk tikka massala, så blev väldigt gott.
  Ha det bra. Kram ❤

  SvaraRadera