December

December

torsdag 16 juni 2016

Tankar för dagen

Förr!

Jag kunde sitta i telefonen på kvällen och prata både länge och väl. Kunde och sitta och prata privatsamtal på jobbet - för då slapp jag kostnaden. Oftast då med mina föräldrar men visst kunde man prata bort en stund med någon kompis också.

Och det var dyrt att ringa och hur många gånger fick man inte veta det när telefonräkningen hade skjutit i höjden för att man suttit i telefonen xx antal timmar. Och hur ofta stod inte pappa och befallde att man skulle lägga på.

Fick också be om hjälp med mina egna telefonräkningar för dom slog i taket - speciellt när jag flyttade till Sthlm och då var det ju också extra långt i avstånd för jag ringde hem.

Då var det lite billigare inom det egna riktnummerområdet, sen blev det bara dyrare och dyrare ju längre ifrån man kom så från norr till huvudstaden - ja det blev en hög kostnad. Och jag hade hemlängtan.

Senare så ringde jag efter mina egna barn som lekte hos grannen för att be dom komma hem av en eller annan anledning och man fick pratat bort en stund med oftast mamman i huset.

Man ringde också bara för att ringa och skvallra bort en stund.

Nu!

Det finns bara en person som jag oftast pratar bort tid med och det är min bror. Och så ringer jag mina barn men det är då korta samtal som innefattar det viktiga. Hämta mig kl xx typ. Ringer aldrig några vänner för att prata bort tid på inget.

Mina egna barn sitter inte heller i telefonen och pratar bort tid med kompisar.

Så tiden är en annan. Det är andra sociala medier som gäller. Mina barn använder gruppchat på fb och pratar därigenom. Sonen gör det också eller så är det snack via spel när dom spelar mot varandra på xbox.

Jag ringer aldrig någon kompis eller så heller längre. Det känns förlegat och jag är rätt nöjd med att inte sitta i telefonen som man gjorde förr. Vet inte om det har med stigande ålder men jag tror inte det för jag tror att de som är i en äldre generation hellre använder telefonen.

Och det är också väldigt individuellt. Kanske är min egna lilla familj påverkad av mig och mitt anti-ringande kanske för grannen som är ett år äldre än dottern pratar xx antal gånger per dag i telefon och det vet jag för hon sitter ju utomhus och röker samtidigt så det hörs.

Det som förr var byskvaller är nu fb så man får ju reda på det mesta där idag eller på instagram. Använder ju själv båda två och får mitt behov av att höra av mig till folk genom att använda mig av dessa.

Det är ju på både gott och ont. Men jag kan faktiskt inte säga att jag saknar att sitta och prata bort 2 timmar om kvällarna. För om jag gjorde det skulle jag ju själv ringa upp någon men det gör jag inte.

Sen så ser man ju idag också vem som ringer och kan välja att svara men det är ju inte så många som ringer privat. Nu ringer det visserligen ofta i min telefon men det är ju försäljare och annat otyg som jag då blockerar med truecaller. Tycker jag får blockera nya samtal varje vecka.

Men så får jag ju också utlopp för mina tankar och annat här på bloggen så jag behöver ju inte prata med någon om detta.

Så kanske är det konstigt eller så är det inte det att jag bara pratar bort timmar med min bror och ingen annan. Kanske kan det tyckas snålt och ensamt. Jag vet inte.

Men min bekantskapskrets har ju också förändrats genom åren.

När jag bodde hemma var det ju de närmaste kompisarna och senare blev det skolkamrater och sen pojkar :)

Och så byggde man relationer med andra kompisar som blev dom man umgicks med och ringde till och när jag flyttade så blev dom extra viktiga och så också föräldrar när jag då bodde ett år i huvudstaden.

Så det där med att sitta i telefon det är ju dom sista 10-15 åren som det har fasats ut mer och mer för att till sist försvinna.

Och vad vill jag med detta - ingenting egentligen - det var bara en reflektion jag fick och insåg att det också är så bland mina ungdomar - nu när dom har egna mobiler så märker man ju inte av ifall dom sitter och pratar länge men har också upptäckt att dom inte gör det. Det är fb, snapchat och annat som gäller och snapchat - har jag inte koll på vad det är.

Kommer ihåg när man tog bort kostnaderna som var på telefonräkningen när man ringde utanför sitt egna område och hur billig telefonräkningen helt plötsligt blev. Och nu kostar det ju inte mycket alls eftersom det är inbakat i så mycket annat. Jag betalat tex 199:- i månaden och har då obegränsade sms, betalar telefonen och så surfar jag för ett visst antal gb och nu är ju fb fritt också - eftersom jag har telia.

Så det är förändringar hela tiden även om man ofta själv inte tänker så mycket på att det är så. Man tänker att det förändrades så mycket förra generationen men det är ju lika mycket för en annan med all teknik och sånt.

Men mycket är ju sämre helt klart. Posten, banken och även telefonin på vissa platser i vårt avlånga land och så sårbara vi är.

Igår åskade det här och genast tänker man på att nu försvinner nätet. Inte så mycket som förr att man tänkte på kyl, frys, spis och tv - man sprang och drog ut alla kontakter.

Nu gör jag det endast i undantagsfall men aldrig kyl och frys eller spis. Men tv och internet framför allt.

Det kom regn också men inte så mycket som det skulle behövas och det skulle enligt vad jag läste på väderleksrapporten även idag men solen skiner och det är varmt. Men andra platser fick otroligt mycket istället.

Igår var det också en dag med inget åkande, farande eller lämnande utan jag åkte hem från jobbet och var hemma vid kvart över 3 och sen var jag hemma. Åt rester från dagen innan. Stekt ris med champinjoner, vitlök, purjo, paprika och majs. Gott och enkelt. Sen så la jag mig i sängen och surfade runt lite och så läste jag lite i en bok.

Dottern kom sen och var sugen på något och så bakade hon. En tysk citronkaka så jag fick kliva upp ur sänghalmen och hjälpa henne leta efter bakpulver som varit slut och jag tänkte att jag missat köpa men visste att jag köpt bikarbonat men dom påsarna låg inte där dom skulle så vi fick leta i stora skafferiet och där stod bakpulver :)

Sen fikade vi innan hon skulle bänka sig framför tv och titta på handboll. Kval till VM nästa år och där är dom nu.

Och jag - tog vovven och så gick vi en runda för det hade slutat regna. Sen gick jag och la mig och klockan var inte mer än 20:30 och det är ju lite annat när det är så ljust som det är mot på vintern när det är kolsvart då. Men jag somnade gott och sov gott fram till 3 när djuren väckte mig. Upp och ut med dom, äta en smörgås själv och dricka mjölk och sen somna om tills nästa oljud väcker mig.

Dom gick med lövblås och körde med sån sopmaskin som tar upp grus precis utanför fönstret som är öppet så det gick ju inte somna om mer då inte. Klockan var ju i och för sig nästan halv 9 men ändå.

Dottern i sin sömn/vakenhet började fundera om det var snöskottning för just där och då var hon helt vilsen över tid och rum :)

Igår när ugnen var varm och kakan klar så satte jag in en fiskgratäng. Torskrygg med smögensås till sonen idag och jag kokade potatis till honom idag. Och så nöjd känsla när jag gick ut i mina nya skåp på utsidan och hämtade in potatis som jag nu förvarar där. Perfekt temperatur just nu i alla fall. Får se hur jag ska ha när det blir kallare, kanske ha en låda med halm som skyddar eller juteväv kanske.

Idag är jag ensam när jag kommer hem. Dottern jobbar men hon är fortfarande lite snorig, hostig och hes men pigg i övrigt.

Jag har också fått en beställning på maträtt. Enchiladas vill mina barn äta en dag så det får väl bli så då :) Allt för de mina.

Må Gott

1 kommentar:

  1. Ja, jösses vad man pratade i telefon förr! :-) Numera pratar jag bara med mamma och älsklingen. Älsklingen pratar jag med 2-3 ggr/dag och vi kan ibland prata mer än 1 timme men ibland bara 5-10 min. Med mamma brukar det dock bli minst 30 min, ofta 1 timme eller lite till. Men med vänner pratar jag inte i telefon, det blir via FB och ibland nåt sms. Ungarna skypar eller snackar med kompisar på andra sätt via datorn men ibland i mobilen.
    Citronkaka låter smaskens! Ha en fin fredag och helg vännen! Kram! ♥

    SvaraRadera