December

December

måndag 30 maj 2016

Nu blommar det.


Så här blev det!


Mycket tankeverksamhet har föregått det färdiga resultatet och det kan nog bli så att jag får göra någon ändring kanske, Tex göra djupare lådor för plantering för det är inte mycket jord som får plats. Speciellt där jag har kryddor - längst bort i bild kan behöva mer jord om det ska bli bra men just nu får det vara så här. Och jag är nöjd.
Ölandstok har jag framför också.

Grannen på andra sidan staketet är också nöjd - säger dom :) - det såg i alla fall bra ut från deras sida också - och jag får gå runt och titta.

Det är 3 lastpallar och nu har jag idag också hängt upp 3 stycken solcellslampor över dessa tre.

Hittade på Clas Ohlsson och det hade varit snygg att ha hängandes ifrån träden men de träd jag har släpper inte in sol på cellen så att dom kan lysa sen.

Hängande lampa med solcell

I planteringen har jag hängande lobelia och så var det små petunior och så är det örter och kryddor. Vill också ha en speciell blomma som jag tycker om men det hittade jag inte på blomsterlandet så jag får leta vidare och även luktärt funderade jag på men dom var slut och längst ner - taklök kanske.

Nu är jag nöjd med min trädgård och plantering - ja det går väl alltid att få till lite mer i växtväg men på det stora hela.

Ska få någon sorts blåklint när en granne ska dela på sin och den vill jag sätta i skogsbacken. Just nu har jag en fin rosa sak och ormbunkar så en blå blomma blir fint. Har också gula blommor som jag också har i rabatten - praktlysing.Så helgen har gått i trädgårdens tecken. Det började ju redan i torsdags då den klipptes.

I fredags så körde jag dottern till kompis för dom skulle på summerburst och jag åkte in på Jula och köpte en skruvdragare. På vägen hem åkte jag till fiskaffären och köpte lax som var marinerad i någon citronkryddning och vädret hade slagit om från mulet till lite sol så grillade fick det bli.

Så jag och sonen hade en mysig middag ihop - länge sen vi hade sån fredag. Sen gick jag en runda med vovven och tillbringade sen kvällen i sängen vilandes. Så trött men fastnade framför en film - Gran Tourino med clintan - en ren slump och den var ju riktigt bra. Missade första 5 men det gjorde ju inget och filmen hade nyss slutat när dottern ringde och jag kunde hämta henne vid bussen.

Lördag och uppe vid 11 - sent i säng och sent upp men ändå för få timmars sömn men dottern skulle ju iväg idag också - dag 2 av summerburst och när hon hade gjort sig klar så körde jag henne och gjorde samtidigt ett besök på blomsterlandet - där var det mycket folk!

Gick där och kände hur jag började må konstigt. Kände mig som i en bubbla, lite frånvarande i mig själv och så började jag svettas och känna mig skakig och synfältet blev mindre. Då var jag som tur vid kassan. Fick köpt en glass och skynda mig ut i bilen. Blodsockerfall!

Det bara kommer och jag var långt ifrån hungrig och jag hade ätit frukost för inte så länge sen men det var för dåligt för kroppen och inget druvsocker i väskan hade jag heller.

Men jag fick köpt mer blommor i alla fall och gick där en liten stund innan det hände i alla fall.Fick köpt lobelior både kant och hängande och så en stor Hosta och små petunior samt en stjärnflocka och fänrikshjärta.

Men jag glömde lecakulor och det blev en sväng in på ica och där mer blommor - hittade där svarta blommor - petunior tror jag men det stod något annat på lappen så jag är osäker på namnet men dom ihop med vit lobelia har jag nu i två krukor - kommer bli fint och jag har tittat lite på andra svarta blommor - ja dom är ju inte riktigt svarta men mörka. Och det finns många fler fina som jag skulle vilja ha i min rabatt. Chokladblomman är ju en som jag också har men jag vill också ha.......

Calla
Zantedeschia, Kallasläktet 

Tacca
Tacca, Djävulens tunga, en fladdermuslik blomma

Ja det finns som sagt massor av vackra svarta blommor så det kanske ska bli ett tema på något ställe i in trädgård. Gräva en ny rabatt i skogsbacken och göra stenparti ihop med växter och rama in med snygg stenkant.

Som sagt en trädgård blir väl aldrig riktigt klar.

Men även den vilda trädgården i skogen är vacker - gick på lördagskvällen en runda i naturreservatet jag och vovven - det är som att gå i gröna rum med tak och väggar - lite som i att gå i tunnlar och det är så vackert även om det aldrig går att få det rättvisa på bild. Vovven gick ner i vattnet och badade upp till magen.
Så lördagen var en trädgårdsdag. Efter att ha kommit hem så fikade vi jag och sonen och sen gick jag ut och började riva det gamla staketet. Tänkte att vi skulle använda en del av det gamla att skruva upp lastpallarna i men det blev bara stolparna kvar. Det andra var i för dåligt skick så där stod jag med hammare och rev. Tog vara på spjälorna och använde dom som botten så det blev en massa skruvande med nya verktyget :)
Sen planterade jag i rabatten och krukor - tyvärr så har jag inga bilder att visa - dom är i kameran och inte i mobilen.

Men jag ska visa!

Och så skördade jag - rabarber - så mycket har jag aldrig tidigare skördat på en och samma gång så nu växer dom. Dom har jag i en pallkrage och jag har bara rabarber där numera. Och efter skörden fyllde jag på med mer jord och kogödsel så jag ska få mer av det goda.

Jag ställde mig sen och bakade. Lite pyssel för det var flera steg. Först gjorde jag en crumble och sen skulle man rensa och skära rabarbern och så skulle dom står och dra i socker och så blev det smeten. Och jag gjorde dubbel sats.

Så det fick bli söndagens morsdagsfika.

La mig sen för att vila och slözappade runt på tv - inget att se men fastnade på kunskapskanelen och såg slutet på en dokumentär om Hitlers släktingar. Intressant och så väntade jag på att dottern skulle ringa och ville bli hämtad.

En fördel med summerburst och aktiviteter som såna - konserter mm är att dom slutar 00:00 för längre får dom inte hålla på. Och jag trodde inte att dom skulle orka med en sväng på krogen efter att ha hållit på och dansat och haft kul 2 dagar i rad och mycket riktigt - hon ringde strax efter.

Men det fick inte bli någon längre sovmorgon på söndagen. Dottern ville inte sova för länge och inte heller sonen och vi skulle iväg.

Reglar skulle köpas nya för dom var ju som sagt - inte användbara och det var också den enda dagen vi kunde köpa studenpresent inför fredagen då kusinen till barnen tar studenten. Och vi hittade fina muggar av Gynning som vi tror ska passa bra för hon önskade sig glas av andra med gynnings motiv.

Hem och en fika blev det och sen så skulle reglar skruvas upp och sen skulle lastpallarna upp och det fick dom hjälpa till med ungdomarna - under lite protest för dottern var trött och sonen hade huvudvärk men det gick fort och sen kunde dom gå in till sig och vara ifred en stund medan jag fixade med mina blommor.

Satte mig sedan och njöt av nöjdhetskänslan som infann sig och sen blev det dags för middag. Det blev hemgjord pizza, hade köpt såna färdiga kit med deg och sås. Sonen tog köttfärs på sin och jag och dottern tog champinjoner, soltorkade tomater, pesto, mozarella och feta ost samt vanlig pizzaost också. Smaskigt och gott.

Och medan dom plockade undan tog jag mig en runda med vovven. Det var väldigt varmt hela dagen igår trots att det inte gassade av sol så det blev senare och sonen överraskade genom att ta på sig joggingkläder och ge sig ut och springa. Nu hade motivationen infunnits sig efter ett halvårs förberedelser i tanken :)

Jag och dottern lyssnade på första halvan av melodikrysset på förmiddagen och sen på kvällen tog vi nästa halva. Jag blev sittandes kvar en stund i köket och så var klockan 22 och jag kunde lägga mig och sova som en stock.

Har sovit gott hela natten men nu är jag ikapp med kroppen och dess protest. Jag är så trött och jag är seg och ögonen svider och halsen också. Men nu är ju trädgården klar och jag kan vila från den - ja klippas ska den väl snart göras igen men i övrigt. Sitta ute och njuta. Ja och vattna måste jag göra :)

Och så var det ju inomhus - städning - en annan gång, en annan dag.

Må Gott

1 kommentar:

  1. Vad har pysslat och grejat. Häftigt med lastpallarna. Det är ju jättesmart och fint blev det. 😀
    Kram

    SvaraRadera