December

December

tisdag 3 mars 2015

Lyckliga människor

Bildresultat för monachos naturen

Vad är det som definierar att man är en lycklig människa?

Är det att man har hälsan, pengar, status, en massa materiellt eller vad är det man ska räkna?

Igår såg jag på Lyckliga människor - hade väl inte tänkt för det gick sent - efter Jordskott - men det var så intressant så jag låg där i min säng och tittade på detta och hur dom själva räknade sig som lyckliga människor.

Det handlade om några pälsjägare i Sibirien som lever utan el, rinnande vatten och andra moderniteter - jo dom hade skoter! Men i övrigt så lever man på det som naturen ger. På vintern så kan man inte komma dit från civilisationen om man inte åker helikopter. På vintern åkte man ut i vildmarken och bodde i enkla hus med plats som fönster för glas kan man inte ha för det gör björnen sönder på vinter. Varje jägare hade "sitt hus" och bodde där med sin hund och jagade sobel till pälsar på gammalt sätt. Och dom räknade sig som hur lyckliga som helst.



Och vissa saker får mig att fundera på saker och ting.

Är jag lycklig?

Vad gör mig lycklig?

Bildresultat för lyckliga människor

Jag måste vara väldigt olycklig som bloggar :D - det ligger faktiskt något i det tycker jag för när jag började blogga var det ju för att få ut frustration och ilska över det som där och då hände sen så har det fortsatt av bara farten. Jag har inte varit någon dagboksskrivare tidigare och idag är bloggen någon form av dagbok, tankelåda och terapi.

Här och här kan man läsa om vad som enligt undersökningar gör oss lyckliga.

1 - träna - nog hade jag velat träna mer men det går ju inte! = Olycklig 
2 - sov mer - skulle jag sova mer än vad jag gör skulle jag inte göra annat = Olycklig
3 - bo närmare jobbet och slipp pendla - det gör jag. Kan inte bli mycket bättre = Lycklig
4 - var med din familj och dina vänner - Här känner jag mig semiolycklig/lycklig. 
5 - Gå ut - det stämmer. Naturen, hundpromenaderna = Lycklig
6 - hjälp andra - inte i den utsträckning som jag skulle vilja/orka men absolut kännes det bra.
7 - le det kan hjälpa mot smärta - haha - inte gör det det heller. Får ju ont i käkarna då. Och idag känner jag mig extra sur och grinig och inte f*n kan jag le bort det inte.
8 - planera en resa utan att nödvändigtvis göra den - om jag skulle planera en massa resor och aldrig få åka = Olycklig!!!
9 - Meditera - ja det får mig att må bättre - eller meditera och meditera - yoga!
10 - praktisera tacksamhet - ja det kan också stämma - man får vara tacksam för mycket och litet.

Dessa 10 punkter är från den sista av här-länkarna.

Sen har dom missat en sak - mår min familj bra då är jag lycklig!

Så är jag lycklig eller olycklig?

På det stora hela är jag lycklig - det måste jag faktiskt säga. Men sen finns det absolut saker som skulle få mig att känna mig ännu lyckligare men det är drömmar idag.

Så man kan vara lyckligt trots man är sjuk, har ont, är trött och mår allmänt skit för det mesta. Man kan vara lycklig trots att man inte har pengar att spendera som man skulle önska. Kan vara lycklig trots att delar av en familjesituation är disfunktionell. Man kan vara lyckligt trots att det finns mycket saknad.

Så vad är det som är det lilla i livet som gör mig glad och lycklig. Gårdagens program fick mig att tänka på det lilla. Dessa härdade ryssar - som en sa - det är lycka att tända en eld och dricka en kopp varmt te - när det är hur kallt som helst där i Sibirien.

Bildresultat för lyckliga människor

Min lycka:

Mina barn först och främst. Mina djur och sen kommer min övriga familj även om den finns alldeles för långt ifrån mig och vi inte kan ses så ofta.

Att jag har förmånen att tycka att naturen är fantastisk att vistas i.

Att jag vaknar varje dag och andas och lever.

Att jag älskar böcker.

Att jag har jobb!

Att jag har intressen. Djuren, naturen, promenaderna, yogan, köket (mat och bak)

Att jag har ett bra boende och tak över huvudet.

Sen finns det ju saker som skulle få mig att vara ännu lyckligare.

Ett eget hus intill en sjö.

Ett bättre ekonomiskt läge.

Fler djur -det finns så många hundar jag skulle vilja ta hand om.

Kunna resa mer

Att slippa värk och trötthet.

Picture

Här kan du läsa om 50!!! sätt att bli lyckligare. - Många kloka råd här och en del av dom har jag följt. Rensat bort en del ur mitt liv som gjort mig olyckligt till exempel. Det tog hårt men var värt det hela.

Sen betyder det ju inte att man är olycklig när man vaknar en dag och mår skit och känner sig bara sur och förbannad.

Idag är jag lite av det - sur och förbannad. Men jag har hämtat en kopp kaffe och äter en bit sockerkaka som jag bakade igår och det är lite lyckokänsla över det hela. Sockerkakan blev väldigt god. Jag hade lite mandelmassa sen semlebaket i en burk och så en msk amaretto fick åka ner i smeten. Så det är ju lite lyckokänsla av att dricka en god kopp kaffe med mjölk och äta något sött och gott till :D

När jag kom hem igår efter jobbet så bytte jag om och tog vovven med ut på en promenad. Vi var väl ute i ca 25 minuter för efter 15 började det regna och då ville vovven inte gå längre utan vände hemåt.

Då  blev det middag resterna av nötsteken i sås och ris och harricottarna. Sen efter bortplock av disk så kände jag för att baka en sockerkaka och sagt och gjort så fick det bli så.

Och allt detta i tonerna av de sista kapitlen av boken Stalker. Det var bra men inte så som en del beskriver och inte heller så hemsk så att man inte vill läsa vidare. Men helt klart läsvärd men nu är den slut och det blir väl att vänta på en ny del i serien får man hoppas.

Så det är nu en ny bok i lurarna.

Dödens Ö av Catharina Kjellberg

Dödens ö
När Maria Persson bestämmer sig för att hålla fast vid sitt beslut att springa runt ön den här kyliga höstmorgonen, anar hon inte att hon kommer att göra en fasansfull upptäckt. Byltet hon ser ligga i vattenbrynet visar sig vara en kvinnokropp. Och snart är idyllen Brottö förvandlad till en plats där mörka hemligheter sakta kommer i dagen och där en mördare går lös bland den lilla befolkningen. Då ytterligare ett mord sker dras Maria allt djupare in i den härva av lögner, släktfejder och gamla oförrätter som förgiftar livet på ön. Vänner blir fiender, familjemedlemmar vänder varandra ryggen och vem som helst verkar kunna stå på tur att bli mördarens nästa offer. Ingen kan längre blunda för det faktum att sommarparadiset blivit en dödens ö.

Catharina Kjellberg har skrivit ett tiotal kriminalromaner som rönt allt större uppmärksamhet och etablerat henne som en framstående representant för spänningsgenren med särskild blick för kvinnors liv. 

En rätt okänd författarinna men jag har läst någon av hennes tidigare böcker men det var längesen vet jag. Har inte kommit så långt men det känns bra även om det kunde ha varit någon annan uppläsare. Han har läst in andra böcker också som jag lyssnat på och jag har fått samma känsla då.

Efter att ha bakat klart och då även tittat klart på True detective så låg jag bara och vilade i sängen och slötittade på något som jag inte ens kommer ihåg i väntan på att klockan skulle bli 9.

Bildresultat för jordskott

Denna serie som jag inte kan få något riktigt grepp om. Är det en mordhistoria, fantasy eller vad. Hur som helst är den bra och spännande men igår fick den mig också att känna obehag.

Det vimlar av fina naturbilder från skogar och vatten och så är det hemskheter som lurar i form av något som man inte riktigt vet vad det är. Ingen vanlig mördare i alla fall. Så nästa gång jag sitter där i mossan i en fin skog med vovven som sällskap. Solen skiner och det är bara så vackert.

Bildresultat för monachos skogBildresultat för monachos skog

kommer jag nog kanske rysa till av obehag också.

En del av miljöerna i Jordskott är från Jämtland - inte undra på att det är vacker natur :D

Och när Jordskott var slut hade dottern kommit hem och det blev fika i köket ihop alla 3 och sockerkaka.

Och så skulle jag då somna och fastnade på Dox Dokumentären om Lyckliga människor - se den om ni inte redan har gjort.

Men sen kunde jag få sova och somnade gott ända fram till att klockan ringde och sonen skulle upp och så blev han sen och skulle missa bussen och då klev jag upp och körde honom. Bara för att komma hem och stupa ner i sängen igen och somna om svagt medveten om att dottern rumsterade om för hon är på utbildning idag. Men hon tog sig iväg själv och så hörde jag svagt att sonen kom hem i ett sövande tillstånd och sen när jag tittade på klockan halv 11 så hade jag kunnat fortsätta att sova.

Och här sitter jag nu. 2:a koppen kaffe är urdrucken - eller kopp och kopp - det är en stor mugg. Lite huvudvärk och magen är inte med mig idag heller. Och så tröttheten - men är jag olycklig - nope!

Frustrerad absolut.

Idag blir det falukorv och makaroner till middag. Köpte extra fin falukorv häromdagen då det var bra pris på detta.

Bildresultat för falukorv ica

Och gammeldags makaroner, ketchup och hp sås blir det en enkel men god middag för oss idag.

Tänker tillbaka på dagar för länge sen då jag köpte snabb-makaroner - varför i hela fridens namn? Dom är ju bara sladdriga och så mycket längre tid tar det ju inte att koka vanliga makaroner och dom är ju så mycket godare.

Det finns idag mat som jag aldrig skulle köpa igen - jo kanske om jag får barnbarn. Som fiskpinnar och pulvermos. Hade ofta pulvermos då barnen var små. Visste nog inte bättre men ibland skulle det gå väldigt fort och det skulle vara enkelt.

Visst kunde jag planera maten på listor redan då men jag satte mig hellre i soffan än stökade undan i köket efter middagen. Idag så stökar jag hellre i köket än sätter mig i soffan och lagar hellre maten en dag i förväg och förbereder än tar till såna där snabba lösningar. Är jag själv så tar jag hellre en macka, fil eller omelett än pulvermos.

Och det är också detta jag försöker föra över till mina barn. Ingen av dom är speciellt förtjust i pulvermos eller fiskpinnar. Då köper vi såna där panerade fiskbitar istället som har mer fisk och mindre panering.

Tänkte just att idag är det ingenting och jag kan lägga mig tidigt men så såg jag att det är sista avsnittet av Hustrumördaren. Hm men det kan ju ses på play ifall det blir så att sängen vinner ikväll.

Och jag lyssnar på P4 extra och man pratar med Stefan Sauk som också läser in ljudböcker och dom pratar om just detta. Han gör det bra - Jussi Adler Olsen bland annat.

Må Gott



1 kommentar:

  1. Haha underbart sista kort :-)

    Ja vad är lycka?
    Den som har mycket vill ha mer... den som har lite kan vara nöjd med mindre...
    ibland kan man känns lycka av att orka... men olycka av att inte orka mer än man gör...,

    Den som är lycklig över det lilla har iaf mycket att vara lycklig över ❤❤❤
    stuvade makaroner och falukorv är faktiskt riktigt gott och lätt :-)
    Jordskott har jag aldrig sett, men dottern följer det :-)

    Ha en fin kväll!
    kram ❤

    SvaraRadera