December

December

måndag 20 oktober 2014

Redan måndag




Det är segt idag - igen!

Idag har jag i alla fall liten ursäkt. Sen kväll igår för jag satt i soffan halva kvällen och tittade på tv. Det var ingen yoga så jag satt och stickade lite och såg programmet där Usa svenskarna kommer hem igen - lite småtrevligt och tänkvärt samtidigt för dom blir så rörda och när man pratade om en anmoder som blev 103 år någon gång för länge sen så fanns inte ens usa som land.

Sen blev jag sittandes och tittade på hypnositören. Den var bra men när man läst boken så blir det alltid lite sämre för jag tycker nog böckerna är bättre som det oftast är när man gör en film av en bok.

Dock var jag inte helt klar på hur det var och vem och hur det skulle sluta - det var många år sen jag läste boken tror den kom 2009.

Väntar på att den senaste ska komma in på biblioteket.

Vi hade det riktigt mysigt på vår söndagsmys då vi inte skulle iväg. Och vi har inte ätit middag ihop sen i torsdags alla 3.

Det blev högrev som jag gjorde gryta av i lördags som fick stå och puttra sakta och länge med en massa rotfrukter, lök och annat gott. I går så kunde jag ta bort översta fettlagret som blir när den får stå kallt, silade bort alla grönsaker efter att jag plockat ur köttet, lät den få koka upp med grädde, creme fraiche och vinbärsgelé. Kokt potatis och broccoli och sallad till.

Idag blir det samma men med ris! Resterna ska ju ätas upp dom med.

Och så gjorde jag en chokladkaka med jordnötter och en tryffelsmet över till efterrätt. Hade lite amaretto i tryffeln. Gott men så mäktigt.

I övrigt så var söndagen en lugn dag. Jag fick kört dottern till jobbet tidigt - hon hade tagit fel på dagar så det var inte lördagen som var den tidiga dagen. Och det var så ljummet ute klockan halv 7 på morgonen. 16 grader visade termometern i bilen. Och vi gick en runda jag och vovven och så lite frukost och sen sängen och sova!

Sova har också varit helgens projekt. Fattar inte varför jag just nu är så extra slut på energi. Har ju kollat sockret och funderar på om jag ska kontakta min läkare och be att hon tar lite prover för att se om järn och annat är som det ska.

Löste melodikrysset i lördags. Kände mig rätt ok, plockade disk sen och så blev jag hur trött som helst och gick och la mig. Sov inte men låg bara och blundade och lyssnade på boken. Dottern började jobba två och efter att ha kört henne tog jag och vovven oss en ny promenad. Det var ju jätteskönt väder ute och inget regn men jag orkade inte ta en långpromenad så det blev en halvdan sådan. Även om vovven ändå är nöjd att få gå hem var jag det inte.

När jag kom hem så satte jag igång med att fixa grytan. Hade som sagt rätt mycket rotfrukter så hälften hade jag i grytan och hälften la jag i bitar i en ugnsform ihop med olja och vitlök.

Högreven var en hel bit så det blev att skära i hyfsat stora bitar och steka allt eftersom och sen när grytan var klar. Potatisen skalad också så gick jag och la mig ett par timmar och blundade och lyssnade på boken - ingen sömn.

Vid 5 var vi hungriga - in med rotfrukterna i ugnen och så in med laxen när rotfrukterna var i stort sett klara. En god och trevlig middag ihop med sonen och sen soffan - nope!

Det blev sängen och mörkret och boken. Hade tänkt titta på Så mycket bättre men fixade det inte. Men jag såg downton Abbey men mest för att jag då piggnat till lite eftersom jag fått lite luft och hämtat hem dottern, vi hann precis hem tills det börajde. Så igår blev jag lite glad över att kunna titta på tv i går lite mer. Men det får jag lida för idag känner jag. Låg länge och så skulle jag upp och duscha men det fanns inget varmvatten. Dottern hade tagit allt tidigare för hon har den tiden i månaden och idag var det extra ont så hon hade stått där tills varmvattnet tog slut medan jag sov. Så först tänkte jag att nu har pannan gått men tack och lov så var det inte så, så det blev lite soffa och stickning medan varmvattnet fyllde på.

Idag är det höstruskigt riktigt. Blåst, regn och milt! Igår regnade det också massor och ska väl tydligen göra så hela veckan.

Tycker jag varit i skov länge nu. Har inte den där lilla energin som jag brukar ha, som gör att jag lockas ut i skogen eller som får mig att skura badrummet eller pyssla mer i köket. Och har jag energi så tar den fort slut. Behövs inte så mycket känner jag. Lite kökspyssel eller en kort promenad och så är man däckad.


Lusten att jobba finns inte heller. Just nu är jag helt själv på arbetet och det är också väldigt skönt. Det är tyst och lugnt och vilsamt. Men kollegan kommer väl om en stund skulle jag tro. Fast för min del får han gärna komma mycket senare.

Det är ju lite lugnare period på jobbet också just nu och det är skönt också, har inte något som hänger över mig med någon deadline utan det är småpyssel som ska göras men det är inget som jag blir stressad över.

Stickningen - jag är klar med bakstycket och har fastnat för jag förstår inte riktigt mönstret. Känns som om det skrivits fel men jag ska kolla med stället jag köpte garnet på så att det blir rätt.

Och så ny bok har det blivit. Samma författare Katerina Janouch och samma serie.

nattslandan_hft_low

När Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter att ha drabbats av en mindre hjärtinfarkt, vet hon med isande visshet att hennes liv måste förändras. Det handlar om henne själv, inser hon, om hennes känslor och hennes hälsa. Att gå vidare i äktenskapet framstår som en omöjlighet och trots att drömmen om en familj som håller ihop livet ut går i kras, finns inga andra alternativ.
Men även Cecilias syster Susannas liv genomgår dramatiska förändringar. Systrarna svetsas  därigenom samman mer än någonsin. Susanna visar oväntad handlingskraft trots att hon ställs inför sitt livs tuffaste utmaning. Samtidigt som Cecilia kämpar med att komma på fötter och hitta ny balans i livet försöker hon komma tillbaka i sin yrkesroll. Men hon blir ifrågasatt från flera olika håll, och mest ont gör det när hennes egen son vänder sig från henne. Att en mamma vill gå sin egen väg är inte alltid lätt, men måste man verkligen välja?
När Cecilia framåt sommaren återgår till sitt arbete på förlossningskliniken drabbas hennes avdelning av ett hårt slag. Chefsbarnmorskan Tatiana försvinner spårlöst. Och trots att Cecilia verkligen borde lämna ärendet åt polisen, kan hon inte låta bli att engagera sig. Långsamt går  sanningen upp för henne – och den är mer skrämmande än någon kunnat tro.
Katerina Janouch har med böckerna om Cecilia Lund vunnit många trogna läsare runt om i landet tack vare sina skildringar av kvinnors liv och vardagens dramatik.Nattsländan är den sjätte delen i romanserien. De fem tidigare heter Bedragen,  SysterskapHittebarnetTigerkvinnan och Modershjärtat.

Må gott





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar