December

December

onsdag 22 oktober 2014

Mycket konstigt finns det

Onsdag - mitt i veckan! En gråtrist dag där regnet kommer och går. Just nu uppehåll men tidigare så kom det lite av det blöta. Kyligare också. Ogillas.

Idag har jag fått lämna ett brev i kassan på vårdcentralen. Det var som alltid på onsdagar klockan 11 dags för min injektion.

Brevet är ställt till min läkare där jag bad henne om att få ta en massa prover bara för att utesluta. Det är lätt att skylla allt på fibron eller ME men det kan ju också vara så att det är något annat som spökar. Lite järnbrist eller sånt.

Tog också upp problem med käkarna jag har. Google är en källa för både oro och kunskap. Och jag hittade något som stämmer in.



Trigeminusneuralgi karaktäriseras av attacker med kortvarig intensiv ansiktssmärta. Sjukdomen debuterar vanligen omkring 50 års ålder och två tredjedelar av patienterna är kvinnor. Färre än en halv promille av befolkningen (30 per 100 000) har sjukdomen och varje år insjuknar 6 personer per 100 000. Någon ärftlighet har inte konstaterats. Hos cirka 2% utgör MS orsaken.

Sjukdomen delas upp i klassisk (tidigare kallad idiopatisk) och symtomatisktrigeminusneuralgi. Vid den förstnämnda föreligger antingen en mekanisk orsak i form av en kärlslynga som komprimerar trigeminusroten eller ingen påvisbar orsak alls. Vid symtomatisk trigeminusneuralgi föreligger delvis annorlunda symtomatologi och tumor eller neurologisk sjukdom kan påvisas. Smärtorna misstolkas ofta som kommandes från tänder eller bihålor.

Höger sida drabbas ungefär dubbelt så ofta som vänster. Hos cirka 5% blir sjukdomen dubbelsidig. Sjukdomen börjar vanligen inom andra trigeminusgrenens utbredningsområde.
 

SYMTOM


Attacker av kortvarig intensiv ansiktssmärta. Initialt under sjukdomsförloppet är attackerna sekundkorta, men blir efter hand ibland upp till minutlånga och återkommer åtskilliga gånger per dygn.

Smärtan förläggs till ena ansiktshalvan och kan utlösas av vissa aktiviteter. I undantagsfall drabbas båda sidor. Smärtan framkallar ofta en reflexmässig muskelspasm inom samma ansiktshalva (tic douloureux). Smärtattackerna uppträder åtskilliga gånger dagligen, typiskt i samband med:  
  • födointag
  • tal
  • tvätt av ansiktet
  • tandborstning
  • exponering för kyla eller värme
Lätt beröring, lätt tryck eller vibration mot ett hud- eller slemhinneområde inom den afficierade trigeminusgrenen, den sk triggerzonen, kan räcka för att utlösa smärtattacken. Förekomst av en sådan triggerzon krävs för att ställa diagnosen. Detta leder till ett försvårat födointag med viktnedgång som följd.

Efter en attack uppstår en refraktärperiod då en ny attack inte kan utlösas inom de närmaste sekunderna/minuterna.

I över hälften av fallen går besvären i remission efter veckor-månader. De kan återkomma efter cirka ett halvt till några år. Vid bakomliggande tumör är mellanliggande lokal dov värk vanlig. I enstaka fall föreligger en kontinuerlig dov värk, vanligtvis i över- eller underkäken i ena sidan, under lång tid innan regelrätta smärtparoxysmer börjar uppträda. 

Så nu är det bara att vänta till hon hör av sig.

När klockan idag ringde ville jag inte alls kliva upp. Var inte alls färdigsövd trots att jag sovit närmare 12 timmar i natt.



Hamnade i soffan efter maten igår, la mig under en fleecefilt och tänkte faktiskt att jag skulle läsa lite i en tidning men jag fixade det inte. Kände mig frusen och låg länge och tänkte - jag ska gå in i duschen men det blev aldrig så. Jag tittade på halv 8 hos mig - kände mig patriotisk när dom var i Åre - i mitt ljuvliga Jämtland. Sen kom ju stora matslaget men Sveg åkte ut så nu behöver jag inte titta på finalen där.

Sen blev det natten.

Dottern hade gjort chili con carne och jag har blivit mer känslig för stark mat än vad jag tidigare varit. Jag tycker om stark mat men nu blir det bara jobbigare och jobbigare att äta. Trist utveckling där.



Dottern tyckte inte alls den var starkt och sonen var lite mitt i mellan.

Idag är det yoga men jag är inte helt säker på att jag ska gå. Dom senaste gångerna har inte varit så bra eftersom jag känt mig så trött och jag är inte mer energifylld idag så vila kanske är att föredra. Dottern jobbar kväll så jag har inte henne som drar mig dit heller.

Jag drömmer mycket på nätterna just nu också. Kommer inte ihåg om vad efter att jag vaknat men konstiga drömmar är det. Konstigt det där att man inte kommer ihåg mer vad man drömmer. Det kan ju vara en orsak till att jag inte heller är pigg. Hjärnan jobbar på högvarv även om kroppen är stilla under kedjetäcket.



Idag kan det bli rester till middag, det kan också bli fisk. Sonen skulle bestämma under dagen. Mat som mat säger han.

Fick lämnat in stövlarna igår också - 400:- ska det gå på. Dom ska sulas om på både klackar och trampytan. Sen blir dom som nya igen. Fint skinn sa han - skomakaren.

Det får det väl vara värt. Gick också in på Kapp Ahl och tittade på en klänning som jag såg på tv-reklam och som där såg snygg ut men i verkligheten föll den mig inte alls i smaken. Är ute efter något till julbordet i början av december. Helst skulle jag vilja ha något i rött.

Usch! Har inte någon arbetslust idag men får väl försöka komma igång. Ska gå ut och få luft genom att kolla brevlådan.

Må Gott



2 kommentarer:

  1. Hoppas du går ta proverna o att de inte visar ngt...

    Hoppas stövlarna blir bra :-)

    Jag känner mig oxå görtrött just nu men jag är en kvällsmänniska så jag har svårt att lägga mig itid ;-)

    Jag har aldrig gjort chilivoncarne.. Kanske skulle testa det ngn dag :-)
    Synd att du tyckte att det blev för starkt...
    Kram ❤️

    SvaraRadera
  2. Trigeminusneuralgi ger fruktansvärda nervsmärtor, hoppas verkligen inte att du har det. Min mor har det och hon äter medicin som man får när man har epilepsi men det funkar inte helt optimalt, hon har rejält ont ändå även om det blivit bättre. Håller tummarna för att du inte har det. Kramis! ♥

    SvaraRadera