December

December

lördag 20 september 2014

Dimmigt

En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning.

Offer utan ansikte
 tar den erfarne manusförfattaren Stefan Ahnhem den svenska spänningsromanen till nya höjder med ett intelligent kollage av psykologisk thriller, amerikansk seriemördaraction och skånsk deckartradition. En tät skildring av vad mobbning och utsatthet i barndomen kan göra med människor.

Offer utan ansikte (inbunden)

Spännande låter boken som jag ska lyssna på nu när jag får säga hej då till Ramona Franssons bok i väntan på att nästa på tur ska komma in till biblioteket och det verkar ju inte dumt alls.

Dimman ligger tät utanför fönstret och jag såg nyss på vädret att det imorgon kan bli regn så det är idag - denna eftermiddag som trädgården får fixas med undanplock av utemöbler och så klippa gräset en sista gång för att sen avsluta med grill.

Kan bli bra.

Igår blev det en annorlunda dag. Efter att jag bloggat och ätit min frukost, druckit mitt kaffe ringde telefonen och det var lite strul på jobbet så jag fick åka dit, tur jag var klar förutom att ha duschat så det blev att snabbt sätta på sig kläder och bege sig dit så halv 10 började jag jobba igår men så fick jag ju sluta mycket tidigare också.

Och då hämtade jag upp dottern för att köra henne till jobbet för att samtidigt gå in och köpa lite gott till vovven i djuraffären. Gick också in på deras butiker som inte tillhör ica eller coop och hittade lite av det jag skrivit upp på min inköpslista till billigt och bra pris.

När detta var klart hämtade jag upp sonen och så åkte vi till centrum. In till optikern och hämtade journalen sen jag var där sist 2011 i april.

Sen in på systemet, till bilen och lämna detta och så gick vi till annan optiker och beställde tid till gratis synundersökning.

Sen blev det stora ica och stora inköpslistan och sonen är ju inte alls förtjust i detta men det gick bra.

Och sen in på mellan ica och handla lite där som var bättre pris på och där hittade jag också i charken Panchetta! Då blev jag nöjd för det är inte helt lätt att få tag på har jag märkt de två tidigare gånger jag skulle ha haft det.

Sen hem och så blev det många kassar att packa upp och vovven blev glad åt en baconpinne, katten fick lite av den färska fisken jag köpt. Det blev både lax och kummel i den klassiska fiskgratängen som blev gårdagens middag med duschesspotatis, räkor på toppen och dill. Gott blev det och det är ju lite olika moment men väl värt att göra dom.

Och jag var slut och det visar sig så tydligt genom en ond plita på tungspetsen som irriterar och smärtar och som brukar poppa upp när jag inte varit snäll eller då det varit för mycket och den här vecka har ju varit tröttsam med den dåliga sömnen.

Idag är den mindre men gör lika ont. Och hemmet är tyst förutom att vovven ligger och snusar vid mina fötter. Dottern är på jobbet och jag behövde inte kliva upp och köra ................ Jippi!!!!!!! Och inte behövde jag hämta henne igår kväll heller - så skönt.

Sonen försvann igår kväll.

Efter maten tog jag och vovven oss en promenad. Då ringde min bror så det blev ett samtal istället för att lyssna på en bok men det var väldigt bra ersättning.

Men sen lyssnade jag klart på den i soffhörnan. Så ingen tv har det blivit på flera dagar och det har inte funnits något som lockat mig mer än att lyssna på boken.

Ska kliva ur sängen jag ligger kvar i med datorn i knät och fixa frukost, plocka fram penna och tidning och invänta melodikrysset som snart börjar.

Lördagen är här.

Må Gott




1 kommentar:

  1. Bra att ha bärhjälp när man storhandlar :-)
    Vad gott det lät med fiskgratäng. Det var längesedan jag lagade...

    Hoppas du får en skön söndag!
    Kram ❤️

    SvaraRadera