December

December

måndag 6 maj 2013

Nu är det jag och Ove.

Nu ska jag ha sällskap av Ove ett tag. Hur länge vet jag inte. Kanske bara ett par dagar eller en vecka men mer blir det nog inte.

En man som heter Ove

För jag ska lyssna på denna bok! Lite annat än dansk spänningsdeckare/thriller. Hade nog inte ens reflekterat över den om jag inte fått tips från bästa Paula.


Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.
Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda somHundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan
"Genom humorns prisma belyser En man som heter Ove teman som åldrande, vänskap, sorg, livslust och den föränderliga mansrollen. ... en skruvad och gripande romandebut som mycket väl kan vara början på ett stort humoristiskt författarskap."

2 kommentarer:

  1. En mycket bra bok. Ove stannar kvar i ens tankar läääänge!
    Det där med kryddväxter och sniglar... du kan kanske prova att odla i pallkragar. Inte lika lätt för sniglarna att ta sig upp i!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst den, men min pappa har & han har berättat om den. Han gillade sarkasmen & humorn :-)

    KRAM

    SvaraRadera