Och det blev soppa - ärtsoppa, soldatens med fläsk. Stark senap och 2 rostade osötade fullkornsbröd med varsin skiva ost. Kaffe efteråt.
Jag måste koka egen ärtsoppa - göra ett storkok, frysa in i portionsförpackningar. Den brukar ju vara ännu godare.
Sen så är ju en vegetarisk ärtsoppa lite nyttigare och mindre fet än en soppa med fläsk. Men jag kommer koka med fläsk för det gör den extra mustig och god.
Följande hittade jag på en sida
"Vegetarisk ärtsoppa är gott, billigt och extremt nyttigt. Den innehåller mycket fibrer, mineraler, protein och har låg fetthalt vilket gör den till en superbra vardagsrätt.
Lite osäker är man ju om det man tycker om är så nyttigt som man vill tro men jag känner att jag kan utan dåligt samvete äta denna soppa till lunch varje vecka om jag så vill.
Ärtsoppa kan ju vara ack så festligt också. Har varit på en fest en gång - en torsdag och då serverades det en stor härligt puttrande kastrull med soppa, gott nybakat bröd, goda senapssorter och goda ostar. Och så punch!
Och jag har även själv serverat det på ett kalas då fd maken fyllde jämt på en torsdag.
Det som är klurigt är att många i min generation och yngre inte äter denna delikatess. Min svägerska klarar det inte alls medans brorsan och jag tycker det är så gott och vi brukar dricka punch till dom få gånger vi träffas.
Borde göra mer storkok av allt möjligt. Husmanskost är ju jättegott. Dillkött - mums -men ack så länge sen det var jag åt detta.
Sen har jag ett par andra rätter som säkert kommer få er läsare att tycka - hon är knäpp men jag saknar min mammas hemlagade pölsa. Det var mer urskiljning vilket kött som användes till detta. Inte som köpepölsa där vad som helst kunde malas ner.
Till detta åt man kokt potatis, knaperstekt färskt fläsk och rödbetor.
Sen har vi en annan otroligt nyttig rätt - blodpannkaka. Smeten är väl ungefär densamma som till blodpudding men man stekte tunna pannkakor av den istället. Även här serveras färskt stekt fläsk och lingonsylt.
Och så den tredje och sista
Paltbröd med färskt stekt fläsk. Palten är tunna ungefär som hårt tunnbröd och gjorda av blod.
Denna bryter man ner i en vit bechamelsås och den kokas en stund så den blir mjuk i denna sås.
Och så serverar man det med fläsket.
Maten är nyttig i vissa delar. Mycket järn och protein. Korngryn i pölsan är ju bra. Men det är också mycket färskt stekt fläsk - men man knapersteker det så att det mesta av fettet är borta.
Nu rinner det i mungiporna på mig. Kan tilläggas att jag är uppvuxen på landet i norrland. Det skulle vara redig mat för att man skulle orka med skogen, åkern etc.
Konstigt nog så var jag smal som barn trots denna kost. Min övervikt kom senare vid puberteten och P-piller.
Och efter lunchen tog jag årets första cykeltur. Jag blev helt slut av den lilla men det är uppförsbacke och motvind hade jag. Så det känns fortfarande i bröstet. Jycken blev jätteglad. Tänk att få springa fort fort!
Nu är även mellanmålet avklarat - en kopp te!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar