December

December

fredag 29 augusti 2014

Så blev det fredag igen

Och solen skiner men idag har jag inte känt mig rastlös trots att jag vaknat tidigt. Kunde somna om och sen efter att ha besökt toa så tog jag förra veckans Allas med mig i sängen för att läsa den vilket jag inte hunnit göra tidigare.

Känner mig sliten idag och det är inte så konstigt för jag jobbade 3 timmar bara igår och sen åkte jag hem och klädde om och tog med mig svampkorgen och vovven ut i skogen.

Minnet igår var sådär - för jag glömde mobilen hemma. 2:a gången samma dag för jag glömde den även på morgonpromenaden. Känns lite otryggt ifall man skulle ramla eller nåt därute i skogen.

Men det gick bra men jag hade ju noll koll på tiden.





Skulle ringa sonen när jag lämnade skogen så att han kunde sätta på potatisen. Men jag var inte ens saknad hemma :D

Så det blev en lite sen middag - klockan var över 7 och då blev det kokt potatis, lax och saffranssås och en sallad till. Gott.

Sen blev det svamprensning.

Kantareller - oj vad jag hittade flera och många stora som gömt sig. Och det är massor av pyttiga och jag undrar hur fort dom växer och jag hoppas att den som gått där - kunde se spår av svamprens inte kommer tillbaka.

Smörsoppar - lika fina som sist - inte en mask.

Karl-Johan. - även dom fina och många - gick förbi flera som jag inte ens orkade titta på.

Så jag har som ni ser på bilden ett gäng hattar på tork - fungerar så bra med bordsfläkten.

Kantarellerna för sig och så en hög med K-J i bitar och smörsopp och jag tror det ska få bli en risotto idag på sopparna. Så får vi äta smörstekta kantareller på en macka i morgon kanske.

Det blev som sagt en riktigt härlig runda, inte för varmt, sol och livsnjutning.

Fast kroppen betalar idag i form av extra värk.

Och kroppen försökte allt få mig att låta bli igår också att ge mig iväg. Jag var alldeles grusig i ögonen men jag vägrade lyda så det är inte konstigt att jag idag blir bestraffad men jag vann ju en seger.

Kom sent i säng. Var precis klar med rensningen där vid diskbänken när klockan sa att nu måste du åka för att komma i tid när dottern slutar jobba 21:30.

Och dagens program. Ja jobba lite, ta med mig gräsklipparen hem och få sonen att fixa denna idag. Laga mat, vila och må gott.

I morgon ska jag på hundpromenad och det är sådär osäkert på vädret. Men dom kan ju ha fel som förr SMHI och så blir det ett underbart väder att gå i.

Söndag - vilodag - ja ja den som lever får se. Fast det är ju nästan så jag önskar en riktigt kulen, gråtråkig dag som gjord för att sitta i soffan och kura men min rastlösa sida säger - you wish - hittar säkert på något - baka kanske.



Daimkaka i långpanna
200 gram smör
3,5 dl socker

3 ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
i Dubbeldaim

Topping:
2,5 Dubbeldaim

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en egen skål. och vänd sedan ner i äggsmeten.
Rör ner det smälta smöret.
Hacka 1 Dubbeldaim fint och rör ner i smeten.
Häll ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. En provsticka ska komma ut torr.

Medans kakan är i ugnen hackar du resterande Dubbeldaim fint.
Direkt när du tagit ut kakan ur ugnen så stör du över den hackade daimen.
Låt kakan svalna och skär sedan i lagom stora bitar.


Eller.........




Dajmbiskvier, ca 40 st - recept hittat på fb och sen http://wordpress.bakinspiration.se/
Bottnar:
300 g mandelmassa
1 3/4 dl socker
2 st äggvitor

Dajmsmörkröm:
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1,5 msk kokande vatten
3-4 st grovhackade dubbeldajm
Dekorering:200 g ljus choklad
1 msk neutral olja
Två st finhackad dubbeldajm
1. Gör bottnar enligt recept i länken ovan.
2. Nu skall du göra fyllningen till biskvierna och vispa då smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor fluffigt.
3. Koka upp lite vatten i en kastrull och ta sedan ur 1,5 msk och vispa ned direkt i smörkrämen.
IMG_3991 (Custom)
4. Sist rör man ned den grovhackade dajmen.
IMG_3993 (Custom) IMG_3996 (Custom)
5. Jag fyllde smörkrämen i en engångssprits och klippte ett stort hål (detta då dajmbitarna är för stora för att passera genom en tyll). Spritsa ut en klick på varje botten. Detta går förstås bra att göra med två skedar eller en spatel direkt men detta är helt klart enklast!
IMG_4010 (Custom) IMG_4026 (Custom)
6. Sedan är det bara att med hjälp av en smörkniv/spatel/slickepott att forma smörkrämen till toppar och låt sedan biskvierna stelna i kylen eller frysen en stund.
IMG_4036 (Custom) IMG_4053 (Custom)
7. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad och finhacka resterande chokladen. När allt är smält i vattenbadet kan du rör ned den finhackade chokladen och oljan. Nu har du tempererat chokladen vilket gör att den håller sig bättre i rumstemperatur,
8. Doppa de kalla biskvierna i chokladen och skaka av överflödig choklad i bunken igen. Strö över lite finhackad dajm. Låt stelna i kylen igen eller frys in direkt.IMG_4190 (Custom) IMG_4188 (Custom)
Maken som inte är så förtjust i biskvier tyckte dock att dessa var fasligt goda. Jag som både älskar biskvier och dajm åt biskvin med andakt och fick sedan snabbt frysa in resterande godbitar så att mina nära och kära också får smaka på en bit av himmelriket!
IMG_4525 (Custom) IMG_4518 (Custom)
Behöver jag säga att jag gillar daim! Eller så blir det kanske en helt vanlig hederlig sockerkaka.

Sen är vi inne i september. På tisdag är det stickträff, på onsdag yoga, på lördag loppis, fika och tjöt bland andra som har spanjorer - stort möte hemma hos en av de aktiva i föreningen. Söndag - hel dag på jobbet och yoga och sen på tisdagen veckan efter är det stickcafé i den nyöppnde garnbutiken, onsdag - ja yoga förstås och så rullar det på...................

Så ni förstår att jag känner mig lite kluven och har funderingar på mitt liv och leverne, på hur mycket jag vill och kan osv.

Men det gäller att ta en dag i tagen, göra det bästa där och då sen får man leva på hopppet.

Må Gott













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar