December

December

tisdag 3 juni 2014

Bladvändare

Vissa böcker kan man inte lägga undan och man blir liksom lite besviken när dom tar slut. Så blev det idag när Sofie Sarenbrants - visning pågår är färdiglyssnad på.

Så nu får det bli något annat att lyssna på. Laddar in ett par i telefonen samtidigt.

Kanske lite mer hårdkokt men också med sanning i sig. Och jag tror inte att jag kommer bli besviken utan det kanske blir en bok som också kommer gå mest hela tiden i mina lurar.

Att jag lånade just denna var för att jag såg honom berätta om boken i tv annars hade den nog gått mig förbi - kanske.

FTL (fuck the law) - Rouzbeh Masarrat Agah.

FTL

Husby 2000-tal. Här finns Khosro och Morad vänner, vapenbröder. Deras liv just nu: suger. Trötta på att förnedras av vakterna på Stureplanskrogarna, trötta på tristessen.
När chansen till snabba pengar dyker upp är steget lätt att ta. Langa lite zut, få respekt, leva large. Snart börjar de fantisera om det perfekta brottet. Rånet. Efter det kan de lägga av. Åtminstone för Khosro hägrar möjligheten till ett annat liv, att starta eget, skapa sig en tillvaro på rätt sida lagen.
Men när valet är gjort finns ingen återvändo. Resan mot slutet går genom ett ödsligt förortscentrum, lyxkrogar i city och kala isoleringsceller.
Med energi och rå realism berättar Rouzbeh Masarrat Agah i debuten FTL en ödesmättad historia om två unga män som väljer olika vägar men vars liv är evigt sammantvinnade. Det är oupphörligt spännande, samtidigt är det en hudlös skildring av hopplöshet och utanförskap. Rouzbeh Masarrat Agah gestaltar erfarenheter som ingen svensk författare tidigare har beskrivit. Råheten finns inte där därför att genren kräver det utan därför att det är en realistisk återgivning av verkligheten.
Fuck the law är kort sagt en imponerande debut, enkelt men precist skriven på den nysvenska som blivit vårt nya lingo för de egendomslösa." Marie Edström, Kulturnytt SR

"Genom nästan hela romanen lyckas han balansera sitt ärende, att kriminalitet grundar sig i klassförtryck. Han har bra känsla för paranoia och är lyhörd för en dialog som är hårdkokt, utan att bli löjlig. Närvaron är hela tiden intakt och miljöbeskrivningarna snyggt komponerade. Det spelar inte så stor roll att gangsterhistoriedeterminismen styr, här är det stämningen och inte storyn i sig som är behållningen. Aftonbladet

"Rouzbeh Masarrat Agah är noga med att berättelsen aldrig tappar fart. Liksom Jens Lapidus pepprar han boken med korta meningar, cliffhangers och detaljer. Och liksom Lapidus böcker är det ibland som att läsa ett filmmanus." Rakel Chukri, Sydsvenskan

"FTL är inte enbart en välskriven roman, den är även ett viktigt bidrag i den ständigt pågående samhällsdebatten om förortsproblematiken. Hur mycket är våra egna val och vad styrs av andra faktorer?" Bloggen Emilias bokstäver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar