December

December

söndag 7 april 2013

Söndagsmiddag, mys och sol



Så går då helgen obevekligen mot sitt slut.

Dagen har varit njutningsfull då jag suttit ute i solen en lång stund. Först ihop med en väninnna som kom förbi och sen med min stickning och en stunds sällskap av dottern.

Så lite färg i det annars vinterbleka ansiktet har det blivit.

Men så fort man var utanför solen i skuggan eller som när ett litet moln kom framför solen så blev det genast kallt.

Försökte mig på att kratta men kände genast att den förbenade axlen inte tyckte om den rörelsen så jag har haft allvarliga diskussioner med mina barn om att det behövs krattas i min backe. Det är fullt med gammalt gräs, gamla löv etc. Så vi får se om det blir gjort.

När jag suttit ute gick jag in för att börja med middagen. Söndagsmiddag nästan som förr. Helstekt benfri kotlettrad, kokt potatis, sås på skyn, broccoli, smörkokta morötter, sallad, och ett glas rött. Gott blev det.

Efter att steken ställdes i ugn så hade jag och sonen ett gott samarbete i köket. Jag började även på att göra ett långkok - favvo grytan med chili och annat på högrev och jag gjorde nu en stor sats. Mer än dubbla. Så sonen stekte i köttet i omgångar medan jag skar köttet, löken och vitlök. Han mätte upp alla kryddor och hade bra koll på detta. Och jag höll sen också på med potatisen till dagens middag.

Sen när grytan blev klar så bytte jag ut sonen mot dottern och hon fick göra efterrätten och salladen. Det blir ytterligare lite gammeldags fortsättning på middagen. Chokladpudding med vispgrädde.

Och så fick jag sonen att plocka ur diskmaskinen och jag plockade in i den, dottern dukade och pust.

Sen har jag diskat några kastruller och sitter nu och känner hur lugnet lagt sig. Vin kvar i glaset och ny bok.

Grytan ska stå många timmar till innan den blir klar. Minst 3 skulle jag tro men ju längre den står ju godare blir den och mörare kött.

Och idag vaknade jag sent. Klockan var 11 när jag till sist fick upp ögonen men jag hade nog kunnat sova längre om jag tillåtit mig själv detta.

Men jycken har fått nattkräkningarna på hjärnan. Vid 4 - då var han hos dottern hade han börjat och då fick hon bråttom upp med honom så han inte skulle göra något i hennes säng men det kommer inget - tror det är irritation i halsen mer än magen.

I alla fall så gick hon med jycken till köket och släppte ut honom och så blev det alldeles tyst och jag kunde inte slappna av utan blev tvungen att gå upp och där stod hon tyst och tittade på jycken som gick därute och betade gräs och hulkade, betade och hulkade. Så jag skickade henne i säng. Hon kom hem vid halv 1 i natt och då hade jag sovit 3 timmar cirkus.

Tog mig en kopp kvällsro te och en smörgås men först tog jag blodsockret - 6.4 låg det då på - högt!

Jycken kom in och så gick vi och la oss, han låg vid min kudde och doftade av dottern. Så började han igen och det var bara att gå upp och hunden sen in och så fick jag honom att gå och lägga sig innan han bara stod och gnällde.

Då var klockan 6 och jag öppnade altandörren och lämnade den öppen så pass att han kunde gå ut och in och gick och la mig och somnade. Och sov jättegott - vet inte om det var den friska luften som strömmade in som gjorde det. Och jag tänkte - man skulle haft en hundlucka - så han kunde gå ut och in som han ville - jycken och katten.

Så det blev god sömn under hela förmiddagen.

Sen väckte jag vid halv 12 båda ungarna. Då hade jag dukat för frukost och tyckte att vi faktiskt kunde äta ihop och dom kom upp båda två - sonen något senare än dottern.

Gröt idag igen precis som de tidigare dagarna men med mandel också i den idag.

Igår satt jag i köket länge - klockan blev nästan 10 innan jag gick och la mig men så lyssnade jag klart på boken - de blå damerna - det var upplösningen och hade det varit en bok hade jag inte kunnat lagt den ifrån mig heller. Och det var spännande in i det sista.

Nu har jag återigen Lucy Dillons bok i öronen - efter att ha gjort i ordning bland kapitlen så tror jag att den nu är lyssningsbar. Än så länge så är det så.



Jag vill också ärva en okänd faster med hus och hundar :)

Helgen har varit bra och vädret härligt förutom igår på eftermiddagen då det började hagla en stund men förutom detta så har solen visat sig och att kunna sitta ute i solen i trädgården är ljuvligt.

Såg en fjäril och det har också kommit flugor - det går ju fort när väl värmen sätter igång.

I morgon är det ju måndag igen och en ny vecka. Den blir som alla andra veckor med lite tvist.

Ingen yoga på onsdag men väl samkväm på jobbet. Spruta på onsdag och läkartid per telefon på fredag.

Men nog hade jag ändå önskat en ledig dag till - bara 1 för att kunna få sitta mer i solen och sticka, lyssna på boken och bara vara.

Må gott


1 kommentar:

  1. han kanske har ngt grässtrå eller liknande i halsen...? har du kunnat kika ner i svalget? jag han en gång dragit ur ett grässtrå ur näsan på Zingo och en annan gång en liten pinne som fastnat i gommen Annars kanske det vore bra att låta en vet kika på det...

    vilken smarrig söndagsmiddag!
    vad bra att du och ungdomarna kan hjälpas åt med maten.. det är ju mycket roligare då :-)

    Hoppas du for sova gott inatt!
    Kram

    SvaraRadera