December

fredag 11 juni 2010
Nya kostråd
Surfar runt lite bland olika diabetes sidor och hittar den här artikeln nedan om hur man ska äta som diabetiker.
Idag tyckte jag att det var jättesvårt att vara duktig och hade helst velat bara äta en macka eller egentligen bara en chokladkaka för jag var så trött efter en veckas kursande. Somnade en stund men först tog jag mig i kragen och värmde ris och kyckling.
Men det är svårt att hitta rutinen och det är svårt att ha orken och lusten att jobba med en sjukdom när man redan har en annan som tär på en.
En sak är då säker sen jag prövade LCHF förr året så är det inte någon diet jag kommer följa. Jag tycker inte alls om den. Vill kunna äta en blandad, normal kost. Och jag tror på det. Grönsaker både de som växer under och ovan jord. Sen väljer jag gärna grövre bröd, dinkel etc och köper fullkornspasta, men utesluta pasta, ris, potatis. Det är jag inte villig att göra. Och jag gillar ju quinoa, bulgur och annat också. Så det är variation och det tror jag är det som gäller. Och inte i för stora mängder då förstås.
2010-05-10, 09:51
De nya kostråden vid diabetes
– SBU rapport Mat vid Diabetes har kommit!
SBU:s slutsatser
•Vid typ 2-diabetes har lågfettkost respektive måttlig lågkolhydratkost likartade gynnsamma effekter på HbA1c (”långtidssockret”) och kroppsvikt. Det saknas studier av tillräcklig kvalitet för att kunna bedöma långtidseffekterna hos personer med diabetes av mer extrem lågkolhydratkost med högt fettintag, exempelvis så kallad LCHF-kost. Säkerhetsaspekterna blir därför särskilt viktiga vid klinisk uppföljning av de personer som själva väljer extrem lågkolhydratkost.
•Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att grönsaker, baljväxter och fisk är gynnsamma för personer med diabetes. Dessa livsmedel ingår som viktiga beståndsdelar i dagens kostrekommendationer vid diabetes. Litteraturgenomgången har inte funnit underlag för slutsatser om andra centrala komponenter i kostrekommendationerna, som fullkornsprodukter och fettmängd. Inget vetenskapligt stöd har framkommit vare sig för eller emot en ändring av dagens diabeteskostrekommendationer.
•Personer som har typ 2-diabetes och som regelbundet konsumerar måttlig mängd alkohol löper lägre risk att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom än de som inte konsumerar alkohol. Givetvis måste rådgivning om alkohol ta hänsyn till graviditet eller risk för missbruk. Kaffekonsumenter har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än de som inte dricker kaffe.
•Så kallad livsstilsbehandling, där råd om kost med reducerat fettinnehåll och ökat fiberinnehåll kombineras med ökad fysisk aktivitet, skyddar mot utveckling av diabetes hos personer som har nedsatt förmåga att ta hand om och omsätta glukos.
• Eftersom det saknas studier av tillräcklig kvalitet går det inte att bedöma betydelsen av näringsintagets fördelning under dygnet. Detsamma gäller intag av proteiner respektive fullkornsprodukter. Dessutom saknas det studier av kostens betydelse för livskvaliteten, och för förekomsten av komplikationer från ögon och njurar.
•Ett stort antal studier av olika koster vid diabetes genomförs för närvarande. Allt eftersom resultaten av högkvalitativa studier blir tillgängliga, måste det finnas beredskap att ompröva slutsatserna i denna rapport.
Referens: Mat vid diabetes www.sbu.se/sv/Om-SBU/Nyheter/Mat-vid-diabetes
Rapporten kommer som tryckt upplaga i slutet av augusti 2010, finns nu att hämta i sin helhet på SBUs hemsida (SBU Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar