December

December

lördag 15 maj 2010

så enkelt som möjligt


Varför ska man krångla till det - ja ibland har man ju både lust och tid att vara lite om sig och kring sig men idag ville jag ha det enkelt.

Jag pratar om middagen.

Hade tagit upp kycklingfiléer och funderade länge och väl på vad jag skulle göra med dessa.

Flygande jakob?

Kycklinggryta?

Steka dom rätt upp och ner i ugn?

Det senast lockade mest men så tråkigt ibland. Så jag skalade potatis, morötter och vitlök.

Detta la jag i en långpanna och så la jag filéena mitt i detta, kryddade med färska örter från den egna örtagården :), det blev dragon, timjan och rosmarin. Hälde lite citronsaft och soja över, svartpeppar och salt. Och så hade jag sparris som också åkte ner i pannan.

Och sen in i ugnen och medans detta fick gotta sig åkte jag och köpte sallad och gurka som var slut - ingen måltid utan sallad till tycker sonen.

När jag kom hem luktade det jättegott i hela lägenheten och sonen som tittat med skeptis i blicken kommenterade sen att det här var gott. Och det var det.

Och ingen disk att tala om sen, inga grytor, formar eller kastruller bara en långpanna så där kommer bli min nya melodi. Ja inte varje middag men mer ofta.

Och jag lyxade till det - ett glas vitt. Har inte druckit alkohol på flera månader. Vet inte hur kroppen reagerar med diabetesen och allt och med ungarna hemma känns det tryggt att prova så det var nästan lite lustfyllt att öppna flaskan som huserat i kylen länge. Så ett glas chardonnay till middagen var inte fel.

Jag testade också igår att marinera kronärtskockshjärtan. Köpte ett par burkar för rätt länge sen. Smakade på såna när jag var och åt ute senast i en buffe och det var jättegott. Hade aldrig testat förr. Jo köpte ett färskt kronärtskockehuvud en gång, kokade och så skulle man äta bladen efter konstens alla regler och jag fattade aldrig vitsen med det och det åkte i soporna.

Men kronärtskockshjärtan som jag nu köpt på burk kommer bli en favorit. Jag tog lite citronsaft, olivolja, salt och örtkryddor på burk och marinerade - jättegott.

Jag gillar mat, jag gillar att äta mat, jag gillar att laga mat, jag gillar att läsa om mat så när man har både ork och inspiration till att testa nytt så mår jag rätt bra. Önskar bara att det hände mer ofta.

Sen ska jag plantera. Solen tittar fram efter att ha varit försvunnen hela dagen och det har regnat men jag tror jag kommer vänta tills i morgon. Jag har köpt pelargoner och jord och ska plantera om dom i större krukor och placer ut runt min lilla täppa. Ska köpa lite lobelia nästa vecka för att ha runt någon kruka. 8 st pelargoner för 150 kronor. 4 röda, 2 vita och 2 rosa köpte jag. Och nu har jag även ett förråd att övervintra dom i och kan behålla till nästa år också.

Sen har jag upptäckt en sak som jag inte gillar - små små flugor - redan! Det bara svärmade igår vid luckan till sophinken. Bananer jag haft framme åkte vips in i kylen. Lite tidigt tycker jag men kanske beror det även på att jag numera har en altandörr i köket så dom små rackarna hittar in tidigare än förr. Men jag har laddat med en fångare - saft, vinäger och diskmedel. Funderar på om man ska skaffa en sophink med lock för att lockelsen ska försvinna. Det blev ju mycket av den varan idag när jag skalat potatis, morötter, gjort sallad och annat så den påsen åkte ut direkt. Så det är fördelar och nackdelar med allt.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Kul när man lyckas göra nåt gott sådär utan recept.
    Har hört att kronärtskockshjärtan ska vara gott, så ditt tips på marinerade måste jag prova.

    /Lena S

    SvaraRadera