December

December

tisdag 3 juni 2008

Barndomsefterrätter


Läser dagens GT på nätet och så ser jag rubriken - GLACE AU FOUR.


Och så poppar minnet upp att det åt man ofta som barn. Då hade vi sådana där glasspaket - halvliters - i tre smak. Och så gott det är med Glace au four. I orginalet brukar man ha sockerkaksbotten, men själv föredrog jag en härlig havrebotten istället. Med receptet med brownies låter ju inte illa det heller.


Glace au four med browniebotten och hallon

Ingredienser
Botten:
100 g mörk choklad
25 g smör
1 ägg
1,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
4 msk vetemjöl
1krm bakpulver
50 g valnötskärnor i påse, grovhackade

Maräng:
4 st äggvitor
1 tsk pressad citronsaft
0.75 dl strösocker

Fyllning:
1 liter gammeldags vaniljglass
300 gr hallon, djupfrysta osockrade halvtinade.

Garnering:
1 msk mandelspån
1 st mynta färsk
100 gr hallon tinade.

Det är viktigt att glassen tas direkt ur frysen och att den är riktigt hård när den ställs in i ugnen. Den går fort att gratinera, bäst är att bevaka ugnen hela tiden när glassen väl är inne.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.

3. Rör ner smöret i chokladen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda med chokladen. Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade valnötter.

4. Gör en form av aluminiumfolie ca 30x10 cm. Lägg ett bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten.

5. Grädda 20 minuter mitt i ugnen. Låt kakan svalna. Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.

6. Maräng: Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna, citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet. Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.

7. Lägg lätt upptinade hallon ovanpå browniebottnen. Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. Strö över mandelspån och ställ in i ugnen ett par minuter. Passa noga! Det går fort och är klart när marängen fått fin färg. Garnera med hallon och färska myntablad


Med knäckig havrebotten 1


Det här behövs till 6-8 port:
Botten:
100 g smör
2 msk ljust muscovadosocker
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g hallon och blåbär, halvtinade
2 x 1/2 liter vaniljglass

Maräng:
3 äggvitor
2 dl florsocker
50 g mandelspån


Ugn: 200º och 250º


Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en glasskål i mikron. Blanda socker, havregryn och vetemjöl i en skål. Rör ner det smälta smöret i blandningen till en jämn smet.

Platta ut smeten i en avlång pajform med löstagbar kant, ca 10x30 cm. Grädda mitt i ugnen vid 200º, ca 15 minuter. Lägg gärna ett bakplåtspapper under formen eftersom det kan smälta ner lite fett under gräddningen. Låt bottnen kallna.


Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en nydiskad och torr skål med rena vispar. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare tills det bildas toppar


Ingredienser till annan havrebotten

75 g smör eller margarin

2½ dl havregryn

1 ägg

11/4 dl socker

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:

1 paket frysta hallon (200 g) eller andra bär2 paket vaniljglass á ½ liter


Maräng:

4 äggvitor

1 dl socker

Skållad flisad sötmandel

Gör så här

Havrebotten:

Smält smöret och häll det hett över havregrynen. Rör om och låt grynen svälla en stund. Lägg havrebotten på ett ugnssäkert fat (låt gärna fatet stå så här i frysen under supén.


Maräng:

Vispa vitorna till hårt skum, häll sockret i en fin stråle under vispningen och vispa tills marängen är styv och blank.Täck botten med nätt och jämnt tinade hallon och lägg de båda glasspaketen ovanpå. Bred marängen över glassen så att alla ytor täcks väl. Strö över lite flisad mandel och grädda genast i 250-275º tills marängen har fin färg, 2-3 minuter. Servera genast. Rör ner ägg, socker och mjölet blandat med bakpulvret. Bred ut smeten i en väl smord låda (vik själv av aluminiumfolie) ca 18 x 22 cm. Grädda i 175º 15-20 minuter. Lossa kakan försiktigt när den svalnat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar