December

December

tisdag 15 maj 2007

Disciplinerade val

Det är ett nyckelord när det gäller att minska i vikt. Men det är ju så svårt många gånger.

Jag har inte svårt att avstå från kakor, glass, godis, snacks etc. Det är inte där min viktökningsproblematik ligger.

Det är detta att inte ta om.

Igår gjorde jag chili con carne till middag. Till detta en sallad.

Det blev gott och jag blev mätt. Jag avstod från brödet som jag vanligtvis annars har och doppar i det hela. Och jag avstod från att ta en portion till även om det lockade bara för att det är gott.

Jag var ju mätt så det fanns ju ingen anledning till att ta om men det är ju att man hela tiden får använda hjärnan och tänka på vad man gör för ibland så tar man ju om av bara farten. Och man har lassat in det extra innan man hunnit tänka.

Och när man sen väl har tänkt så blir man förbaskad, får lite ångest och känner sig misslyckad.

Så det är med ett kämpande som jag inte tar om!

Och efter maten blev det en rask promenad på 30 minuter. Och efter det känns det ju väldigt bra.

Och jag kunde tom unna mig macka till tv'n igår kväll.

Allt handlar om valen. Eftersom jag inte tog något bröd till middagen så kunde jag ta det senare.

Och så har jag valt att försöka äta så bra mat som möjligt med låg kcal innehåll. På så sätt så kan jag äta fler måltider på en dag.

Jag har 1570 kcal att fördela under dagen. Ibland så verkar det vara så mycket och jag kan inte förstå hur jag denna dag ska komma upp i alla kcal medan en annan så räcker dom inte till.

Det är ju beroende på valen jag gör. Vad äter jag osv.

Idag ska jag också iväg till gymmet. Träningsväskan packades i morse och jag dividerade med dottern ifall jag skulle ta det direkt efter jobbet eller åka hem och fixa middagen först. Hon tyckte jag skulle ta det direkt - det är annars så lätt att skippa det tyckte hon - klok unge detta!

Och det är rätt kul att studera min barn och deras matvanor.

Sonen - 14 år, lång - bra mycket längre än sina kamrater har varit på hälsokontroll och han ligger ca 5 kg under den normala kurvan när det gäller vikt. Men det har han alltid gjort. Han har alltid varit smal och saknat underhudsfett så på badstranden frös han alltid som liten. Han tränar också ett par gånger i veckan.

När vi äter middag så ska han alltid ha en sallad till bestående av sallad, gurka, tomat och paprika. Det fungerar väldigt bra med mixade salladssorter. På detta vill han ha dressing - en sån där vanlig vitaktig majonäsdressing - men det funkar med lätt, light eller vanlig det spelar ingen roll men absolut inte smaksatt.

Så hans tallrik består av största delen av denna sallad. Och så tar han lite av resten. Det kan ju också variera beroende på vad vi äter till.

Dottern, snart 17, tränar mycket äter som en häst till middagen. Tar gärna flera gånger. Igår så blev det också ett par brödskivor till. Grönsaker är hon sämre på, tomater och sallad.

Och hon är också smal och det är nästan så man kan se lite rutor på magen.

Ingen av dom har någonsin tyckt att dom varit för tjock, för smal eller något annat kroppsligt. Dottern speciellt har ju flera kompisar som har mer komplex för kroppen och bara petar i sig av mat för att inte bli tjocka.

Här kan man då se hur mycket motion betyder. För om min dotter inte hade tränat så mycket som hon gör så hade nog hon också kunnat lägga på sig betydligt lättare. Men nu behöver hon inte tänka utan äta, bli mätt och unna sig.

Så jag försöker i mitt "bantande" få in i deras medvetande också att det gäller att äta rätt, äta ordentligt, riktig mat. Träna, motionera och du kan äta och må bra.

Sen så undviker vi ju onödigt socker. Vi köper lättsockrad sylt och barnen tycker idag att den vanliga sylten är alldeles för söt. Vi köper grovt bröd med fibrer och har alltid gjort. Inget knussel av barnen där heller.

Jag vet att när jag var liten så kunde man bara rosta vitt bröd! Annars fick det vara. Idag så rostas grovt bröd och man njuter av det.

Jag försöker få dom att äta fullkornspasta, ris och annat men dom är inte så förtjusta i detta. Får dom välja tar dom hellre vanlig pasta.

Så goda vanor redan från barnsben tror jag underlättar. Kunskap är en annan.

För hur ska jag kunna förmedla något vettigt i matväg ifall min tallrik består av 1/2 grape, 1 ägg och 1 rostad smörgås? Så såg det ofta ut när man på 80-talet bantade.

Så dagens kunskap är ju fantastisk. Man äter och man går ner i vikt.

Simplare kan det ju inte bli - men man måste välja vad man äter. Behöver grytan den där skvätten vispgrädde? Eller är den god ändå? Små små förändringar.

Det som är mest konstigt i det hela är ju att mycket av det här är ju kunskap som jag besuttit många många år och lik förbaskad så tillåter jag mig att avvika från dom och vad händer.

Vågen går upp!

Så det gäller att göra sina disciplinerade val, motionera, tänka och så kan man unna sig ibland - inte varje dag men ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar