December

December

onsdag 21 november 2018

21 november - dagarna går så fort

Nu är det inte långt kvar innan 1:a advent. Tiden rusar iväg och jag hinner inte med. Det är så mycket jag vill göra och det är inte nödvändigtvis något som är jobbigt eller trist.

Jag vill sitta i soffan och läsa tidningarna jag aldrig hinner läsa. Prenumererar på Allas och när den kommer i lådan - som idag onsdag vilket är den dag den oftast kommer på - så är det en höjdpunkt på veckan.

Jag bläddrar igenom den men tittar mest på bilderna och kommer till tidningens viktigaste punkt.
Korsord.

Och idag har jag köpt nya korsordspennor - såna som är bläck men går att sudda. Behöver ett gäng för jag har en på toaletten för där löser jag korsord bra - och jag kan värka länge på ett kryss med tomma rutor och helt plötsligt så kommer jag på vad det ska vara för ord.

Det ger en härlig tillfredsställelse. Och perfekt gymnastik för hjärnan för det ska gudarna veta behövs.

Dottern klippte sig och färgade håret och fick även en annan behandling. Jag klippte mig också den dagen. Och den där andra behandlingen - det är baske mig helt omöjligt att komma ihåg vad det heter. Frågat dottern flera gånger och häromdagen med bara någon timmes mellanrum för vi var och handlade och det finns balsam som ska göra denna behandling rättvisa.

Men kommer inte alls ihåg vad det heter!

I Allas finns två kryss som jag gärna löser ihop med dottern så det är ju bra att det är onsdag och yoga och hon äter hos mig.

Det är en med 20 frågor som ledtråd till orden. Sen kommer varannan vecka en tågresa med 4 olika kryss med ledtrådar och så går det från lätt till svårt och när man löst allt blir man ju riktigt nöjd.

Jag har också fört över kryssandet till henne. Sonen kunde lösa ibland när han var på toa.

Att sitta och lösa kryss på toaletten har jag från min pappa. Lördagstidningen hade stort kryss och beroende på hur svårt det var så var även tiden på toa upptagen. Han kunde ju fråga om det var någon som behövde toan innan han själv låste in sig. På sommaren kunde han gå och sätta sig på utedasset för att få vara ifred :)

Sen vill jag sticka eller virka - har ju ett par liggande alster som jag aldrig får klart. Har inte mycket kvar på en tjock go väst/tröjja som vore perfekt nu när det börjar bli kallt.

Men jag har inte ork på kvällen när jag hamnar i tv-soffan.

Finns annat pyssel som vore kul att fixa med.

Sen har vi det tråkiga - städa. Behöver rensa i skåp och lådor. Gamla papper som inte lägre behövs och kläder som tar plats och inte kommer att användas.

Men dagarna går i ungefär samma stil.

Må-Fre: Vakna av mig själv, mer eller mindre trött, frukost - oftast framför tv'n, dusch, promenad med hunden och så iväg till jobbet. Ev göra något ärende efter jobbet som att handla mjölk eller nåt. Hem, hundpromenad, mat och diska och plocka undan, landa i soffan.

Kanske blir det en tvätt påsatt och hängd. Onsdagar är annorlunda för då börjar jag tidigt och slutar tidigt och hämtar dottern om hon kan komma med på yogan, hem, äta, byta om och ibland värmeduscha för att få ordning på lederna, Gå med hunden en sväng och så iväg.

De flesta dagarna är ju den andra lik.

Igår dock så blev det matlagning halva kvällen. Och då lyssnar jag på böcker och det gör jag ju mest hela tiden hemma om jag inte tittar på tv.

Helger.

Dom är egentligen inte så olik vardagar förutom att jag inte jobbar på jobbet då men jobbar hemma med städning istället.

I lördags så blev det dammsugning och tvätt av golv, hängde ut sängkläder på vädring, sen mattor som ff hänger kvar - tänkte dom skulle få en dusch av regn men än är det bara vädring på dom. Men det kommer väl - regnet eller kanske snön till och med. Vore bra med rejäl snölager så kunde mattorna läggas på snön och borstas av.

Varje dag - icke att förglömma så blir det ju hundpromenad. Längre eller kortare beroende på mitt och hundens mående. För ibland vill han inte gå längre än kort. Han får oftast själv bestämma rutten.

Men i söndags - då åkte jag till skogen. Gick där ett par timmar och njöt för det var länge sen jag var i skogen för vädret har inte lockat till detta. Tänkte att jag kanske kunde hitta någon liten svamp och det gjorde jag -d et var fullt med gula kantareller. Behövde inte ens leta utan dom fanns överallt - på den lilla skogsrunda jag alltid går i min svampskog. Underbart var det och några trattisar blev det också.

Jag hade innan jag åkte till skogen gjort iordning en fransyska i crock-potten, så den stod och gottade sig medan jag plockade svamp.

Kom hem, rensade den, skalade potatis som kokades, gjorde sås på skyn från köttet och så åkte jag och hämtade dottern - söndagar är ju också yogadagar.

Och det blev en väldigt god söndagsmiddag med frästa färska kantareller. Dottern fick också med sig en burk av svampen och igår när jag då stod och lagade mat som jag planerat in med resten av svampen så blev det en paj.

Sk Jämtlandspaj enligt blå bands kantarellsås - ett recept jag hittat på deras påse för länge sen.

Spenat i botten på pajskalet, köttfärs som jag blandar med såsen och sen ost och så nu då toppade med frästa kantareller. En stor form - så dubbel pajdeg.

Köttbullar gjorde jag också av halva storpacket av köttfärs. Dessa har jag fryst in i portionsförpackning men inte till mig själv utan dom ska sonen få. Dottern kommer få mycket av pajen med sig.

Och jag får sån bra respons tillbaka och glädje och tacksamhet. Skickade en bild på de nylagade köttbullarna till sonen och frågade hur många han ville ha till varje portion. Han blir överraskad men väldigt glad.

Så mamman fortsätter skämma bort sina telingar trots att dom ny flyttat hemifrån sen länge men jag gör det av ren glädje, frivilligt och gärna.

Jag får så mycket tillbaka som jag lever gott på i hjärta och skäl.

Onsdag som sagt idag. Och jag har huvudvärk. Brukar ju inte ha så mycket av den sortens värk - vilket jag är tacksam för men nu har jag haft det ett par dagar.

Och jag hittar detta när jag söker efter orsak och det låter mest troligt. Har inte migrän, inte hortons, inte nacken och inte spänningshuvudvärk i pannan.

Myofasciellt smärtsyndrom - trigger points

Man kan troligtvis även ha ha ont i huvudet på grund av myofasciellt smärtsyndrom som är en typ av muskelspänningar på grund av så kallade triggerpunkter. Termen Trigger Points myntades redan 1942 av läkaren Dr Janet Travelli. Fenomenet är inte vetenskapligt bevisat och det är inte en medicinsk diagnos enligt ICD-10. Men det är tillsammans med teorin om triggerpunkter mycket välkända begrepp hos manuella terapeuter som ofta använder detta i sitt kliniska arbete.
Myofasciell smärta är smärta i muskler eller fascia (en typ av bindväv som omger musklerna). Myofasciella triggerpunkter kan beskrivas som hyperkänsliga punkter i bindväven som omger en muskel. De är förknippade med knutor i muskelfibrerna. Teorin säger att smärta även kan stråla från triggerpunkter till andra delar av kroppen. Smärta från triggerpunkter är smärta som inte har sin orsak i degeneration, inflammation eller infektion.  
Huvudvärk från Triggerpunker
Orsakerna till triggerpunkter eller muskelknutor anses vara stress, långvarig ansträngning eller dålig hållning. Muskulatur som under lång tid befinner sig i en statisk position eller i monotona rörelser blir lätt spända, vilket kan leda till triggerpunkter. Skuldror som är lyfta, inåtroterade axlar, rundad rygg eller stor svank är exempel på hållning som ofta gör muskler spända. Dessa dåliga hållningsmönster är ofta dåliga vanor som kan brytas, de kan bero på stress. 


Min huvudvärk stämmer mest på den nedersta högra bilden - lite på snedden på hjässan.

Och jag har ont i hela min högra sida av kroppen. Från axlarna och nedåt. Fast jag har ju ont i vänster också. Men det är höger som är värst eftersom även axeln där bråkar.

Den här veckan när kylan kommit så är jag stelare också alla leder. Fingerlederna är stela, ena knäet - dock på vänster känns svullet och det gör ont att gå uppför trappan. Länden och höfterna ska vi inte prata om.

En del är väl fibron, en del är artos och en del - något annat? Ja det vill jag ha svar på så jag beställde tid till fysioterapeutbesök igår via 1177 som man kunde göra - fick tills var ring och så tidig morgon tid eller boka via webben - på den sidan jag just gjorde det på och fick detta svar! Blir trött på mindre.

Avskyr att alla telefontider alltid ligger tidigt på morgonen. Det betyder att jag måste ställa klockan för att kunna ringa och det vill jag undvika och gör det bara en dag i veckan och det när jag ska till vårdcentralen och ta min spruta på onsdagar. Annars vill jag vakna av mig själv för att må mitt bästa.

Tv-soffan - jag där är jag oftare nu. Det fanns en tid då jag inte orkade titta eller följa någon serie och inte heller orkade jag vara vaken längre än till 7. Nu kan jag följa serier och sitta uppe lägre - precis som när jag var frisk :) - förutom med den skillnaden att jag måste skriva upp vad jag följer för jag kommer inte alltid själv ihåg det. Det är ju så dumt att titta på play som jag ofta gör och missa ett avsnitt i mitten eller upplösningen för att man slutat sända programmet.

Det finns en trolig förklaring till att jag inte läser tidningarna på samma sätt som jag gjorde förr. Jag läser ju inte heller längre böcker - jag lyssnar bara för jag har förlorat den förmågan. Det är så svårt att förklara varför och hur men det är bara jobbigt, jobbigt för ögonen, orken, hjärnan.

Men lyssna det går tack och lov jättebra.

Och trots att jag lyssnar och lyssnade klart på Dvalan av Grebe i helgen för att jag hade boken i öronen hela lördagen och söndagen plus lite i fredags då jag började med den så hinner jag inte med alla böcker jag vill läsa - ja lyssna på. Det släpps så många böcker hela tiden och alla vill jag läsa och många är ju böcker som är i en serie och jag har läst dom tidigare och vill ju fortsätta.

Angenäma problem det där med att inte hinna med sina böcker, tv, stickningar och annat. Men jag hinner ju med livet i övrigt i alla fall - alltid nåt.

Må Gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar