December

December

lördag 9 februari 2013

cacadu ridge

Sitter vid köksbordet och känner mig nöjd. Det har varit en bra dag och jag har njutit av att stå i köket och fixa och dona.

Ute faller snön sakta, barnen har gått in till sig efter att vi ätit en god middag.


Jag och dottern åkte och handlade. Stannade till på ett av apoteken för att köpa tandkrämen men den fanns inte så vi gick på systemet istället :P

En flaska rött - cacadu Ridge bin 4 från australien blev köpt och så styrde vi kosan mot kvantum.

Behövde köpa salladsgrönsaker och där hade dom också tandkrämen jag var ute efter. Har inte känt någon ilning alls idag. Härligt. Och som alltid så köper man ju annat också så det blev chili och rotselleri också.

Jycken fick en liten runda och det var väl himla synd att det inte var soligt för då hade dagen varit än mer bra nästintill perfekt.

När vi kom hem så fikade vi och sen har jag donat som sagt i köket. Började med att göra iordning den middag vi avnjutit.

Lergrytan hade jag lagt i vatten tidigare och nu fick köttet sällskap av lite rödvin, soya, peppar, färsk röd chili, vitlök, lök, morot och rotselleri och lite salt och soya. Och så in i ugnen med lergrytan och det är sån perfekt mat - som bara sköter sig själv - jo jag fick köpt en ny kött-termometer också - en vanlig - en digital ska jag köpa en annan dag när jag är mer stadd i kassan.

När jag fått in grytan så blev det dags för att göra bullarna till semlor. Det var en ny sorts vetedeg som jag aldrig gjort tidigare.

Först så gjorde jag en deg av mjölk, jäst, socker och mjöl och när det fått jäsa så tillsatte man mer socker, kardemumma, ägg och smör och mer mjöl och så fick det jäsa en gång till.

Och jag har gjort en dubbel sats för att göra skorpor av hälften. Och medan degen stod och jäste så skalade jag massor av potatis och en stor kastrull blev fylld.

Köttet blev klart lagom till att det var dags att börja grädda bullarna och då la jag köttet i folie för att få vila lite och gjorde en sås av skyn. Samtidigt som gräddningen så gjorde jag också en sallad.

Idag kände jag att det var skönt att vara själv i köket för jag lyssnade på boken och den är spännande och bra.

Nu har jag sista limpan till skorporna i ugnen - sen ska dom delas och rostas och torkas. Maten räcker till en måltid till. Så köttet har jag skurit ner i mindre bitar och på så sätt fick jag också bort lite senor och så har jag lagt detta i såsen. Det bortskurna köttet har jycken fått i sin matskål så han har stått och gett ifrån sig läten som låter ... nom nom nom.



Det är en bra känsla att göra så mycket mat att man kan äta av det en dag till - vilket betyder att imorgon och måndag är middagen redan gjord. Det blir rester i morgon och så äter vi dagens middag på måndag.

Så det har varit en trivsam dag och jag kommer säkerligen få lida för det senare. Knåda och rulla bullar gör man inte ostraffat när man har fibro men den där nöjdhetskänslan man får när man gjort det vinner helt klart idag.

Och senare ikväll ska vi avnjuta hembakta semlor. Dom är inte lika stora som dom man köper men man kan i gengäld äta fler - eller det är precis lagom med 1 för mig och två för barnen det blev 36 bullar så det blir många semlor. Får väl se hur länge grädden och mandelmassan räcker.

Att redan ha morgondagens middag gjord innebär att det inte finns några måsten att göra imorgon. Det kan bli en ren vilodag om jag vill.

Det är ju också melodifestival igen ikväll. Dottern är hemma och det blir gemensamt tittande ikväll också - sonen tänker inte vara med och titta säger han men han kanske gör oss sällskap lite men idag sitter han och spelar med sin kompis över nätet. Hostig, snorig och eländig idag också. Dottern har inte heller mått bra, har huvudvärk och dåligt humör så det är väl liten sväng pms på gång.

Boken -Lars Kepplers Sandmannen - kan jag rekommendera om man gillar dessa sorts böcker - thriller, deckare eller vad man ska kalla det - polisroman kanske. Men det är ju den typen av böcker jag gillar mest att läsa.

Nästa bok har jag också färdig det ska bli den norska författaren Anne Holts senaste som Torsten Wahlund ska läsa - han läser bra.

Sandmannen har lästs av Jonas Malmsjö och han gör det också bra.

Död skuggan är den 5:e boken i en serie om Inger Johanne Vik och Yngvar Stubo



Så jag har 9 timmar spännande lyssning framför mig.

Men först - ja då blir det musik - säkerligen så kommer jag dissa det mesta!

Må gott

2 kommentarer:

  1. Hoppas du inte fick allt för ont i kroppen av bullbaket.. Men lite får man ju alltid lida... :-(
    Vad härligt att ha maten klar för flera dagar. Skönt att slippa tänka planera & laga :-)

    Vad gillade ni festivalen?

    Pms.. jo det har man ju själv ibland & dottern oftare än ibland ;-)

    Ha en fin kväll!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Godmorgon !
    men i lördags var Luoise Hoffsten med och vilken låt :).....

    SvaraRadera