December

December

tisdag 9 februari 2016

Nyttan med både det ena och andra

Bildresultat för benefits fibromyalgia

Idag är jag så stel, hela kroppen protesterar och jag går som en krok innan jag rätat upp mig och ser normal ut.

Det är sviterna efter hundpromenaden - är jag övertygad om - plus dammsugning, svabbade golv och lite av yogan.

Min axel har varit rätt lugn ett par dagar - så pass att jag liksom glömmer bort den men idag har den gjort sig påmind igen.

Men trots att jag känner att jag är som en spänd fjäder, öm i det mesta av kroppen så är jag så nöjd!

Jag är så nöjd med den där promenaden, jag är nöjd med städningen och nöjd med yogapasset som gick som en dans.

Så vågskålen den här gången väger över mot det positiva! Allt annat till trots.

Och så kommer då mina tankar vandrandes - finns det överhuvudtaget något som är positivt med att vara mig och den jag är idag?

Jo det gör det. Trots all smärta, trots alla värk, trots all stelhet, all brist på energi och den här bedrövliga tröttheten som slår en i huvudet med sin stora klubben mest alltid och jämt.

Vad är då positivt kan man ju fråga sig?

Jag har slutat stressa!
Jag har slutat vara en person som alltid kan själv
Jag har börjat uppskatta de små sakerna i livet
Jag har ett i övrigt bra liv - faktiskt.

Självklart skulle jag vilja ha tillbaka min kropp som den en gång var. Kunna gå på ett gym tex och träna skiten ur mig, så svetten lackar. Jag kan verkligen sakna att gå på ett pass med bra musik som gjorde ett pump-pass roligt eller ett step-up.

Men detta är mina tankar idag - imorgon kanske jag tänker annat. Allt beror ju på hur dagsformen är.

Hur måendet är just där och då.

Idag är måendet ok, trots den stela och värkande kroppen jag har idag - känner när jag sitter här i min kontorsstol som är en bra stol som jag fick av arbetsterapin när jag började jobba att jag har väldigt öm rygg, axlar och länd.

Men men

Det är tisdag och inte vilken tisdag som helst - det är semlornas egna dag och givetvis ska det ätas semlor även hemma hos mig.

Det får bli kvällsmat för dottern jobbar till 9 och sonen kommer ju hem sent så han äter sin då. Kanske måste jag hämta honom i natt för hans kollega kände sig lite risig igår och har sjuka barn hemma. Så jag ställer in mig på detta.

Semlor är gott och vi har ätit rätt så många redan också men snart är det över att man vill ha semlor så detta kan ju bli den sista omgång vi köper.

Och maten - den vegetariska - jo jag äter just nu inte kött. Varken av nöt eller gris och har inte heller ätit kyckling.

Men jag dricker mjölk och sånt och äter fisk och skaldjur men just nu har jag inte lust på kött - alls.

Men jag lagar kött varje dag i stort sett för sonen äter och dottern också även om hon äter mer vegetariskt.

Som idag har jag stekt kyckling - eller stekt - jag värmde i ugnen - färdiggrillade kryddade innerfiléer som jag köpte i frysdisken bland alla kycklingarsorter som finns. Dom åt med coleslaw och tortillabröd. Det såg gott ut men jag var inte sugen på att ens smaka.Igår gjorde jag en rätt ur ica buffé som i receptet hade kryddad korv med men den tog jag bort och tog mer tomater istället. Det var aubergine som jag delade, stekte i ugn, skrapade sen ur köttet och i en stekpanna hade jag lök, vitlök och tomater som fick fräsa ihop och sen i med aubergineköttet och lite grädde och så tillbaka i skalet och massa ost och in i ugnen. Om nom nom - så gott det blev. Mäktigt så vi delade på en för auberginen var rätt stor och så hade jag fräst vitkål till detta och rester av sötpotatisen och ett tortillabröd och så hade vi gjort coleslaw också - mätta och belåtna men som vi ofta säger jag och dottern man blir mätt på ett annat sätt än om man äter en köttbit.

När jag och dottern började med det vegetariska så var det ju för att det var kul, det finns så många goda rätter utan kött som vi ville göra, prova och äta.

Sen funderar jag på om det gör mig någon nytta att äta vegetariskt. Många av dom som är vegetarianer har ju sina skäl.

1 - djurens väl och ve
2 - hälsoskäl
3 - miljön
4 - ekonomin
5 - Gott

Man glömmer bort - det är gott :)

Jag är djurvän - men en glad gris är en god gris så jag väljer inte bort det för den sakens skull men visst är köttindustrin i mångt och mycket helt galen och kött direkt från bonden smakar både gott och är från glada djur - förhoppningsvis - finns säker såna bönder som inte är som man tror också. Inga regler utan undantag. Men julskinkan vi köpte i julas var ju hur god som helst.

Och jag går ju och köper kött på ica fortfarande utan att ha riktigt bra koll på vart, hur och när det är slaktat osv.

Miljön - ja, vet inte något här egentligen om hur det påverkar eller inte så det är jag tyst om.

Ekonomin - ja visst är det billigare att botanisera bland rotfrukter än bland dyra köttbitar men min ekonomi har inte påverkats för mycket eftersom vi fortfarande köper kött.

Det är gott - ett för mig riktigt viktigt skäl. Jag äter inte sånt jag inte tycker om men jag är väldigt pigg och positiv till att prova nytt. Och är det äckligt - ja då hamnar det i soporna och lagas inte mer.

Sen har vi då hälsan - jag vet inte om det gör någon nytta hälsomässigt men på något vis måste det ju påverka mig då det enligt konstens alla regler ska vara nyttigt att äta mer grönt.

Och så ska grönt vara smalt - ja om man inte tillsätter ost, grädde och smör mm.

Äter pasta, ris och potatis som vanligt och jag väljer istället för en köttbit en annan grönsak, svamp eller så inget istället.

Jag kan inte tänka mig att äta en soyakorv i bröd om någon annan äter vanlig varmkorv i bröd och man ska bli bjuden på - då tar jag nog den vanliga korven.

Såg också i frysdisken en produkt som skulle se ut som en julskinka och då känner jag - nej! Jag vill inte ha ett substitut för en riktigt skinka - då låter jag hellre bli helt och hållet.

Men även här har jag lite dubbelhet - jag har nämligen köpt oumps och jag har köpt soyafärs som finns i frysen.

Så det är verkligen komplicerat.

Men på något sätt känner jag mig lättare - kanske inte midjemåttsmässigt men på något sätt.

Jag kan ju inte säga att jag mår bra, är piggare, har mindre värk men vem vet det kanske kommer?

Nej, det är kul, det är gott, det är intressant att ha den här perioden med vegetariskt - sen får vi se när jag bryter men jag tror att även om jag bryter så kommer jag äta mer vegetariskt än vad jag äter köttprodukter.Och något som är positivt är väl att jag inte känner mig så sugen på onyttigheter. Och förmodligen så hålls mitt blodsocker sig i en jämnare nivå.

Min frukost gör ju sitt till - Havregrynsgröt med kanel, nötter, frön och söt äppelmos :) här skulle jag ju varit extra duktig om jag gjort egen osötad mos men vem orkar - någon måtta får det ju vara.

Och den här veckan försöker jag med en ny vana på jobbet - har med mig smoothie till mellanmål

Om det sen blir en bonus runt midjan lagom till beach 2016 så är det kul.

Slutar med en rolig bild - fattar ni den?Och jag ska gå och ta mig en STOR mugg med nyttigt kaffe :)

Må Gott
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar