December

December

torsdag 24 december 2015

God JulOch jag håller tomten sällskap med den här snuvan och inte har jag någon mullvadsmedicin som hjälper - trots sonens försök när han gav mig en whisky igår.

Dunderförkyld är jag, sonen är väl mer på bättringsvägen men dottern är lite som mig fast ändå så pigg att hon ska på jobbet och jag måste säga att jag är väldigt glad över att inte ska ha någon jul hemma hos mig.

Hade inte fixat att ha folk hemma eller åkt iväg någonstans.

Klockan är 12 och vi har hunnit med vår årliga julfrukost med gröt och skinksmörgås. Det är trevlig stund på julafton utan krav och bara samvaro vid frukostbordet men mina barn fick saker i sina julstrumpor och dom kommer nog aldrig växa ifrån detta och dom blev båda väldigt nöjda med det som var däri. Godis - i form av marsipan och sen fick dottern en ljudbok Johan Glans world tour Scandinavia och sonen en musmatta för gamingdatorer.

Nu håller båda på med förberedelser inför att dom ska iväg och jag ska sen inte göra något. Lägga mig i sängen, sova en stund kanske.

Igår satt vi uppe och spelade bingolotto på uppesittarkvällen och som vanligt vann vi inget men det har vi inte gjort sen vi började spela och jag kommer inte ens ihåg hur många år vi gjort detta så det är en tradition. Vi var ju nära men nära skjuter ingen hare. Ett rätt nummer till och vi hade vunnit något i alla fall.

Och lågtempad är ordet för tiden just nu när man lagar mat. Skinkan stod inne i mer än 12 timmar och jösses vad den blev bra, god, saftig och inte så grå som barnen trodde då den är nitritfri. Stekte den i sin egna förpackning - vacumförpackad på 65 ca grader och så höjde jag sen när jag klivit upp och satte i en termometer i slutet så den gick upp till 70 grader.

Sen gjorde jag även risgrynsgröten i ugn. Först kokade jag upp den med vatten i kastrullen som vanligt och kastrullen är helt i metall. In i ugnen på 100 grader och där stod den tills den blev klar och idag så hade jag i mer mjölk när jag värmde upp den på spisen - den blev väldigt bra.

Och i morgon blir det revben som ska lågtempas och även Janssons tänkte jag göra på det viset. Så man ska inte ha bråttom när man lagar mat.

Men det bästa med att laga den i ugn på låg temp är att det sköter sig själv. Behöver inte passa så ofta och då kan man vila istället.

Jag ska ju ut idag eftersom dottern ska till jobbet men det blir ju inte den där härliga långpromenaden jag hoppats på. Och inte heller blir det hundgängspromenad imorgon. Så trist men jag är glad att jag är förkyld och inte har magsjuka i alla fall.

1 kommentar:

  1. Bra tips detta att laga mat lågtempad..
    ska testas :-)

    Kramelikram

    SvaraRadera