December

December

måndag 30 november 2015

1:a advent



Årets första adventsljus är tänt - i år förnyade jag staken med vita, silver och glitterkulor - hade rött i matt och glans förra och förrförra året med röda ljus - nu håller jag mig till vitt. Skulle vilja ha vitt i granen också men har inte hittat kulor som jag gillar men kanske dom har på Clas Ohlsson för där hittade jag förra årets kulor som gick i bruna toner. Jag gillar att variera mig.

2015 års stake:

”Då är ljuset tänt denna första advent. 
Trevlig sådan.”


Igår blev det en kort dag. Vi sov länge. Det blev sent på lördagskvällen. Dottern hämtade jag hem vid 11 tiden och sonen ramlade in vid 4 och jag sover ju mellan 10-12 timmar så för min del var det riktigt skönt men dottern hade ångest hela dagen.

Men det var en mörk och grå dag som vi förgyllde genom att vara i köket mest hela dagen. Vi åt ju en sen frukost och så pysslade vi med nejlikor och apelsin medan vi lyssnade på årets julskiva - Idolerna har gjort en som finns på spotify och den är riktigt bra. Martin har ju en sån röst och sjunger o helga natt så man får gåshud.

Sen tittade vi på nätet och kollade efter julklappar till sonen och hittade en bra och så handlade jag på happi brand. Dom hade 70% nedsatt på vissa plagg och jag köpte mig 4 olika toppar. Färgglad jag kommer bli.

Black Friday priser hela helgen och även sonens julklapp var på reapris.









Det blev som sagt en kort dag och det blev dags att laga middag rätt snart efter frukosten - det blev ryggbiff i skivor som jag stekte och så hade vi potatisgratäng till med kryddsmör, bea och sallad. Riktigt gott blev det och mätt och belåten blev det sen en dusch. Och så iväg på yogan men det var ett uruselt pass - orkade inget och fick ont i axeln som inte värkt på hela helgen.

Och så kom vi hem, tog vår söndagsfika - igår första advent till ära med äppelglöggen från Ikea - inte söt och sliskig utan rätt god men det tyckte inte sonen. Och så blev det Beck i tv-soffan och när jag sen skulle lägga mig och tittade ut genom fönstret så kom snön - men den är inte kvar i dag. Och det haglade flera gånger under dagen - riktigt busväder men inte som våra södra delar har haft det med Gorms framfart men idag blåser det rejält.

Lördagen!

Ställde klockan men kom inte upp direkt som tänkt men vi skulle iväg jag och dottern så det var bara att kliva upp och göra oss klar så vi kunde åka iväg. Första stoppet sen på vår dag blev att leta parkering och till sist hittade jag en bra men på ett helt annat ställe än vart vi annars brukar stå - så det var mycket folk i farten och på fredagen så var det ju ösregn hela dagen men nu var det uppehåll.

Jag letade mig fram till den jämtländska glaskonstnären och fick köpt mig ett par örhängen. Kul att träffa likasinnad och hon sa - hör du vad jag nu börjar prata lite bredare - precis som jag :) och så kom lite ord och dottern stod som ett fån och låtsades förstå :) Dagavill - var ordet - det kan ni klura på.



Sen strosade vi omkring och jag var grymt kaffesugen och lite hungrig så vi hittade ett trevligt fik på en innergård och fick ett otroligt gott kaffe i en presskanna och jättegoda bullar med saffran och mandelmassa - saffransknutar kallade man dom och med mycket smak av saffran - och inte blev det så dyrt heller.

saffransbullar

Roy fares har ett recept som liknar dessa.

Och så köpte vi ett kakfat vi tittat på tidigare - redan förra året pratade vi om att vi borde ha ett sånt här fat att ha julgodiset på. Nu blev det köpt och sen två skålar i samma röda glas till.



Nu ska det också bakas godis så vi kan fylla upp dessa också. Wienernougat, bountybollar, knäck och mozartkulor är några.

När vi sen var klara - fick ju besöka en garnbutik också för att hämta ut garn och köpa en ergonomisk virknål så var vi klara och vi hade strosat bland olika butiker.

Vi stannade också på ÖB och där blev det köpt lampor och en kontaktdosa - dotterns stjärnor behövde nya lampor och så fågelfrö i storpack, sen gav vi oss hemåt och lämnade det inhandlade hemma och iväg till nästa by för dottern skulle till kompisar och så stannade vi på rusta - det var där jag köpte ljus och kulor till adventsstaken och jag hittade 2 trasmattor - en vit och svart som ska ligga i hallen och en röd och grå till köket - har inte lagt ut dom än, vill städa golven ordentligt först.

På fredagen slutade jag tidigare men började också tidigare. Dottern och jag åkte och handlade lite och så hämtade vi upp jullådan som vi har till 1:a advent - fick upp allt förutom dotterns som saknade glödlampor och sen fick vi satt oss och titta på idol - vilken kväll och vilken vändning. Att alla tre fick gå vidare till globen - kändes rättvist för dom var bra alla 3.

Sen fick jag ge mig ut i regn - det ösregnade för att hämta hem sonen. Hans kollega var inte där men vi spekulerade om han bytt för att jobba extra natt för dom är annars alltid lediga på fredagen och kan inte beordras in utan det är frivilligt att jobba över så att verksamheten kan vara igång.

Så det blev en sen fredag också. Och jag känner det i hela kroppen att jag varit för på både fredag och lördag. Blemmor på tungan, även i tandköttet och sen halsont och rejält trött i huvudet med svidiga ögon.

Ev ska vi iväg i em - för att få det gjort - handla lite. Vi får se om vi pallar med för dottern var lite mör idag. Hon slutar nu strax och så kan hon vila lite också. I morgon är det stickträff och sen är det inte så mycket mer denna vecka utan mest vila för att orka julbordet på fredag.

Jag ser så fram emot julen och den långa ledigheten med inga måsten. Och även om det var en väldigt lugn och kort dag igår så räckte det inte långt. Så det får bli en kopp kaffe till nu känner jag.

Och jag är grymt missnöjd med min nya presskanna som jag köpte på ica - den förra som också köptes på ica var mycket bättre - den här håller inte värmen alls. Trots nykokt hett vatten så blev kaffet kallt när det kom i muggen. Så jag får titta efter en ny för så här går det inte att ha det.

Gorm - har också gjort sig en kort avstickare hit. Jösses vad det blåser, det knakar i hela huset och jag tappade andan på promenaden i fm när jag fick vinden direkt i ansiktet.



Må Gott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar