December

December

tisdag 23 april 2013

En lösning vore mirakel

Ur dagens aftonblad - nätbilagan!


Fibromyalgins gåta kan ­vara på väg att lösas.
Enligt en banbrytande svensk studie kan sjuk­domen bero på en ­inflammation i centrala nervsystemet.
– Det skulle kunna förklara den generella smärtan i kroppen, säger Diana ­Kadetoff, forskare i neurovetenskap.
Diana Kadetoff.  Diana Kadetoff.
Det är första gången som forskare i en studie kunnat ­påvisa ­inflammatoriska ­ämnen vid den smärtsamma, kroniska sjukdomen fibro­myalgi.
I en pilotstudie jämfördes ­fibro­myalgi med den ­inflammatoriska sjuk­domen reumatoid artrit, RA. Prover togs från ryggmärgsvätskan samt blodet på 15 patienter med ­fibromyalgi, 15 med RA och ­elva kontrollpatienter.

”Fyra gånger mer”

Forskarna hittade då för­höjda värden av ett inflammatoriskt ämne i ryggmärgs­vätskan – en cytokin som ­heter IL-8 – hos patienterna med fibro­myalgi, men ­inte hos dem med reumatism.
– Vi hittade fyra gånger mer av ämnet i ryggmärgs­vätskan än i blodet hos ­fibromyalgi­- patienterna, ­vilket är mycket. Det tyder på en inflammation i centrala nervsystemet, säger ­Diana Kadetoff, forskare vid Karolinska institutet och smärtläkare vid Nacka Närsjukhus, Aleris.
Fynden kan framförallt förklara de svåra smärtorna och även tröttheten.
– Ämnet förstärker smärtsignalerna. Smärtan blir ­nästan självgående. Det är ­därför som patienterna har ont nästan överallt i ­hela kroppen.

Tre vinster

Hypotesen är att fibro­myalgi är en typ av reumatisk sjukdom med avvikande immunologiska ­ämnen. Resultaten måste dock bekräftas i fler ­studier.
Enligt Diana ­Kadetoff finns tre framtida ­vinster med fynden.
1. Det hjälper oss att förstå smärtmekanismerna vid fibromyalgi.
2. Det kan bana väg för nya framtida läkemedel. Dagens antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel ­hjälper dåligt vid ­fibromyalgi ­eftersom de ­inte passerar hjärnbarriären.
3. Det inflammatoriska ämnet skulle i framtiden kunna användas för att upptäcka ­fibromyalgi genom ett prov på ryggmärgsvätskan.
– I dag är det rehabilitering som gäller för de här patienterna och tyvärr är det få kliniker som kan ­erbjuda det, säger ­Diana ­Kadetoff.

1 kommentar:

  1. Ja visst vore det helt fantastiskt med lite lindring & mycket energi :-)

    *håller tummarna*

    KRAM

    SvaraRadera